Με 105 κλίνες πλέον στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

on .

dourouti

• Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, εδώ και χρόνια αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που προσφέρει σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα και όχι μόνο.

Το κορυφαίο επιστημονικό και ιατρικό δυναμικό του, ήταν εκείνο που το καθιέρωσε αρχικά και στη συνέχεια εδραίωσε τη φήμη του μέχρι την περίοδο που διανύουμε.
Με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού το

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ορίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς και δικαίωσε απόλυτα τις προσδοκίες και τις ελπίδες των Ηπειρωτών.
Σε όλο αυτό το μακρύ διάστημα γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό εμπλεκόμενο προσωπικό, έδωσαν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, παρέχοντας παρά τις δυσκολίες της νόσου, αλλά και της πίεσης που υπάρχει, ολοκληρωμένη νοσηλεία σε πολλούς ασθενείς από την Ήπειρο και από άλλες γειτονικές περιοχές, έχοντας ελάχιστες σχετικά ανθρώπινες απώλειες.
Σταδιακά το Νοσοκομείο ενισχύει συνεχώς τον εξοπλισμό του, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί ακόμη καλύτερα και αποτελεσματικότερα σε τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας, αλλά και σε ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας που απαιτούν επιπλέον φροντίδα.
Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε χθες από τη Διοίκησή του, το Σάββατο ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία υποπίεσης σε εικοσιένα συνολικά θαλάμους Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝΙ και συγκεκριμένα σε δέκα (10) θαλάμους στη ΜΕΛ4, σε εννέα (9) θαλάμους στη ΜΕΛ3, σε ένα (1) θάλαμο πεντάκλινο στην ΜΕΛ2 για δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ασθενών με COVID-19 και σε ένα (1) θάλαμο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Παίδων, προϋπολογισμού 79.998€.
Συγχρόνως εγκαταστάθηκαν δύο κλιματιστικά νωπού αέρα με VRV, για τους διάδρομους των θαλαμών υποπίεσης στις ΜΕΛ3 και ΜΕΛ4, προϋπολογισμού 13.640€.
Τέλος ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση ενός κλιματιστικού, με μονάδα αξονικής απόρριψης νωπού αέρα, για το Τμήμα των Εκτάκτων Περιστατικών, προϋπολογισμού 13.020€.
Πρόκειται για εξοπλισμό, συνολικού προϋπολογισμού 106.658,00€, ο οποίος παραχωρήθηκε δωρεάν από την Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από αίτημα του Νοσοκομείου προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.
105 κλίνες Covid
Μετά και την ολοκλήρωση των τεχνικών αυτών παρεμβάσεων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διαθέτει συνολικά εκατόν πέντε κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες στο σύνολό τους διαθέτουν υποπίεση σε όλους τους θαλάμους τους, όπως και διαχωρισμό καθαρών περιοχών, μέσω στεγανών διαχωριστικών και υπερπίεση στους διαδρόμους, με προσαγωγή νωπού κλιματιζόμενου αέρα και κατανέμονται ως εξής:
- Εβδομήντα εννέα (79) κλίνες για ενήλικες, σε τέσσερις (4) Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων
- Δέκα (10) κλίνες για παιδιά στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Παίδων (ΜΕΛΠ).
- Δεκαέξι (16) κλίνες Εντατικής Θεραπείας για COVID-19 σε δύο (2) ΜΕΘ-COVID.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου υπενθυμίζει επίσης ότι εδώ και λίγο καιρό έχει διαχωριστεί πλήρως η λειτουργία του Τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών, σε "καθαρή" και COVID λειτουργία, σε ξεχωριστούς χώρους για τα περιστατικά που προσέρχονται σε αυτό, με τη βοήθεια κοντέινερ, τα οποία ήταν χορηγία της Περιφέρειας Ηπείρου και εξοπλίστηκαν πλήρως με χρηματοδότηση της 6ης ΥΠΕ, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές και πιστοποιήσεις.

Νέα χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
Η συνδρομή της Περιφέρειας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο- για την οποία ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη η Διοίκησή του- θα συνεχιστεί, όπως το ίδιο θα συμβεί και με τα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Καχριμάνης, ήδη έχει εκδοθεί πρόσκληση από το ΕΣΠΑ, ύψους 12 εκ. ευρώ για βελτίωση υποδομών νοσοκομείων και άλλων φορέων δημόσιας υγείας, ενώ δαπάνες θα καλυφθούν και μέσω του προγράμματος Interreg.