30 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία τεσσάρων νέων Βορειοηπειρωτών

on .

aluko 2

• Πριν 30 χρόνια, στις 12 Δεκεμβρίου 1990, δολοφονούνται εν ψυχρώ τέσσερις Βορειοηπειρώτες, νέοι, παλικάρια, στο άνθος της ηλικίας τους, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από τον αλβανικό «παράδεισο» και να περάσουν στην Πατρίδα τους την Ελλάδα, στη μητέρα της Δημοκρατίας.

Ήταν οι: Ευθύμιος Μάσσιος, Θανάσης Κώτσης, Αηδόνης Ράφτης από το Αλύκο και ο Ευάγγελος Μήτρος από τη Γέρμα των Αγίων Σαράντα.

Η ημέρα αυτή, που θρήνησε όλος ο Βορειοηπειρωτικός χώρος, ήταν το… προσάναμμα των εξελίξεων που θ’ ακολουθούσαν:
Στην Αλβανία η δικτατορία του προλεταριάτου, για πέντε περίπου δεκαετίες καταβρόχθιζε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με φυλακίσεις, εξορίες, θανατώσεις κι εξοντώσεις. Όλη η χώρα, μια απέραντη φυλακή!

Βγήκαν στους δρόμους
Αν και λάμβανε μηνύματα πως ήρθε το τέλος του, το «θεριό» κρατιόνταν με νύχια και με δόντια, φτάνοντας μέχρι σε εν ψυχρώ δολοφονίες, για να κρατηθεί στη ζωή. Να όμως που η δολοφονία των τεσσάρων παλικαριών του Αλύκου, έγινε «μπούμερανγκ», διότι για πρώτη φορά εκατοντάδες, χιλιάδες, από το βορειοηπειρωτικό χώρο, με πρωτεργάτες τους κατοίκους του Αλύκου, το χωριό που ήταν στην μαύρη λίστα του συστήματος, βγήκαν στους δρόμους ως ορμητικός χείμαρρος, κλονίζοντας τα θεμέλια της κόκκινης δικτατορίας. Παιδιά της Ελληνικής Μειονότητας έπεσαν για την Δημοκρατία, διότι μέσα τους ήταν ζωντανή η ύπαρξή της.
Η ημέρα αυτή μπήκε στην ιστορία ως «Μέρα κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας» και στα τέσσερα παιδιά τους απονεμήθηκε ο τίτλος «Μάρτυρας της Δημοκρατίας».

30 χρόνια μετά…
Τριάντα χρόνια μετά η μέρα αυτή μνημονεύτηκε και φέτος και τιμήθηκε με ευλάβεια από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής, τοποθετώντας στεφάνια και προσκυνώντας στο μνημείο που δεσπόζει στην Πλατεία «Κύπρος» του Αλύκου.
Κι εφέτος, εφαρμόζοντας τις οδηγίες για την πανδημία, υπενθυμίστηκε «η μέρα των Μαρτύρων», που συμπίπτει και με τα 30χρονα της δολοφονίας.
Στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας τελέστηκε Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου εκτός από Προστάτης των Κερκυραίων είναι και Προστάτης των Βορειοηπειρωτών, ενώ μνημονεύτηκε και ο μακαριστός Σεβαστιανός, η εκδημία του οποίου συμπίπτει με την ημέρα αυτή. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και τρισάγιο στους τάφους, για την ανάπαυση της ψυχής των τεσσάρων μαρτύρων.

Παρουσίες – στεφάνια
Στην Πλατεία «Κύπρος» η διαχειρίστρια των κοινοτήτων που εντάσσονταν στην επαρχία του Αλύκου, Ελένη Παππά, άνοιξε την εκδήλωση, για να μιλήσει στη συνέχεια για την σημασία της ημέρας ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσιος. Κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, από τον κ. Μιχελή Κωνσταντίνο, το Δήμαρχο Φοινίκης Χρήστο Κίτσιο, εκ μέρους των οικογενειών, των πολιτικών κομμάτων του Νομού, εκ μέρους της Κυβέρνησης από την Υπουργό Οικονομικών Α. Ντέμαϊ, της Διεύθυνσης Μειονοτήτων από την Διευθύντρια Κωνσταντίνα Βεζιάνη, τον βουλευτή της ζώνης Ανδρέα Μάρτο, της Διεύθυνσης Παιδείας Φοινίκης και Δρόπολης από τον Διευθυντή Ζήσο Λούτση, εκ μέρους του Συλλόγου πρώην πολιτικών φυλακισθέντων και εξορισμένων και της Αδελφότητας Δροβιανιτών.
• Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πολυφωνικό συγκρότημα της Κρανιάς με τραγούδι αφιερωμένο στους «Μάρτυρες της Δημοκρατίας», καθώς και τον αλβανικό αλλά και ελληνικό εθνικό ύμνο.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ