Να πώς θα κλείνονται τα ραντεβού για το εμβόλιο

on .

EMBOLIO

• Τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού περιέγραψε στη Βουλή ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό.
«Ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι μία μεγάλη άσκηση, είναι εάν θέλετε η μεγαλύτερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μία τεράστια πρόκληση με εκατοντάδες μικρές λεπτομέρειες – και παραπάνω – οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν από όλα τα αρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνολικά από την κυβέρνηση και ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναφερόμενος στα κανάλια εξυπηρέτησης σε σχέση με τα προγραμματισμένα ραντεβού για τον εμβολιασμό σημείωσε ότι «έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσουμε την άυλη συνταγογράφηση για να μπορέσουμε να κλείσουμε πολλά από τα ραντεβού και να πάμε εμείς στους πολίτες και να τους προτείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό». Θα προτείνονται δύο ραντεβού, όσες είναι και οι δόσεις του εμβολίου, και η άυλη συνταγογράφηση θα χρησιμοποιείται για στοχευμένα SMS, για να ενημερώνονται οι πολίτες και να επιβεβαιώνουν σε ώρες που τους προτείνονται εάν θα κλείνουν το συγκεκριμένο ραντεβού ή όχι.

Εναλλακτικά κανάλια
Σύμφωνα με τον Κ. Πιερρακάκη εναλλακτικό κανάλι θα είναι μία πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, το emvolio.gov.gr, όπου εκεί επίσης θα μπορεί ο καθένας εφόσον συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες προτεραιοποιούνται από την αρμόδια Επιτροπή Εμβολιασμών να κλείνει ραντεβού για το εμβόλιο.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «επειδή δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας ψηφιακές δεξιότητες, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και μη ψηφιακά κανάλια για το κλείσιμο των ραντεβού». Συγκεκριμένα «θα αξιοποιηθούν τα 10.000 φαρμακεία της χώρας ως σημεία όπου θα μπορεί ο πολίτης να κλείσει τα ραντεβού του, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της χρήσης των ΚΕΠ για τον ίδιο λόγο».
Μάλιστα ανέφερε πως «είναι πιθανόν να ανακοινωθούν και άλλα κανάλια όσο θα πλησιάζουμε στις ημέρες εκείνες του εμβολιασμού».
Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «στόχος μας είναι να κατοχυρώσουμε την άρτια λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του εμβολίου, αλλά κυρίως να κατοχυρωθεί ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σωστά, προγραμματισμένα και τα ραντεβού θα κλειστούν επίσης με αυτό τον τρόπο».

Στο κινητό οι εφαρμογές του gov.gr
Επίσης κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2020 οι εφαρμογές του gov.gr θα είναι και στο κινητό τηλέφωνο κάτι που λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυτή την εφαρμογή. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ενταχθούν στις υπηρεσίες -τηλεδιασκέψεις του δημοσίου και τα προξενεία προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ομογενείς. Ακόμη μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει δημιουργηθεί και η πύλη ανοικτών δεδομένων του ελληνικού δημοσίου, όπου θα παρέχονται ανώνυμα δεδομένα σε επιχείρηση, τον ερευνητή και για οποιοδήποτε Έλληνα θέλει να τα επεξεργαστεί καθώς είναι ένας μεγάλος πλούτος για στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Και τηλεδιάσκεψη
Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο υπό την τον Κ. Μητσοτάκη. Στη διάρκειά της εξετάστηκε η προετοιμασία για την παραλαβή - αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.
Οι ετοιμασίες, όπως τονίστηκε θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αμέσως μετά την παραλαβή του εμβολίου ύστερα από την έγκρισή του από την Ε.Ε. Την τηλεδιάσκεψη απασχόλησε επίσης η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.