Πάνω από 1.000 γυναίκες θύματα βίας στα Γιάννενα!

on .

via gynaikon

• Επίκαιρο όσο ποτέ είναι στις μέρες μας το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας με κύρια θύματα φυσικά τις γυναίκες, καθώς η πανδημία και ο εγκλεισμός έχει διαπιστωθεί πως οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα πλήρες δίκτυο δομών που παρέχουν στήριξη σε όσες γυναίκες τη ζητούν, όπως ανέφεραν χθες σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Συμβουλευτικού Κέντρου Ιωαννίνων, το οποίο στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του έχει προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερα από 1.000 θύματα. Σύμφωνα, δε, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ιωαννιτών, η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο να βελτιωθούν τα πράγματα στο μέλλον

Επίκαιρο φαινόμενο
«Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει ότι αν και η εποχή μας είναι γεμάτη κατακτήσεις, η βία κατά των γυναικών δυστυχώς παραμένει επίκαιρη ως φαινόμενο και αποτελεί κηλίδα για τον ίδιο μας τον πολιτισμό», τόνισε σε δηλώσεις της η Υπαρχιφύλακας Μαρία Μπαντή, η οποία υπηρετεί στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων.
Όπως ανέφερε, για την Ελληνική Αστυνομία η αντίδραση στο συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες της δράσης της και γι’ αυτό έχουν γίνει σημαντικά βήματα, κάνοντας γνωστό πως ήδη εδώ κι έναν χρόνο λειτουργούν γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε Νομό και Περιφέρεια, τα οποία έχουν στελεχωθεί με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και στόχο έχουν την ενθάρρυνση των θυμάτων να μιλήσουν, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την παρακολούθηση των υποθέσεων κλπ.
«Το κυρίαρχο αίσθημα ενός θύματος βίας είναι ο φόβος. Πρέπει όμως να γνωρίζει ότι εφόσον κάνει το αποφασιστικό βήμα, ένα οργανωμένο σύστημα από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς θα το στηρίξει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 1.000 θύματα
Από την πλευρά της, η Ελίνα Παπαγεωργίου, νομικός στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, τόνισε πως η συγκεκριμένη δομή, η οποία βρίσκεται στον όγδοο χρόνο λειτουργίας, έχει προσφέρει μέχρι στιγμής στήριξη σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες έχουν ζητήσει τη βοήθειά της.
Όπως είπε, εν μέσω καραντίνας, τουλάχιστον σε εκείνη της περασμένης άνοιξης, αυξήθηκαν τα κρούσματα βίας με θύματα γυναίκες, κάνοντας λόγο για σταθερή ροή περιστατικών στο Συμβουλευτικό Κέντρο με αυξητικές τάσεις που μπορεί να οφείλεται τόσο στην πανδημία όσο και στην οκταετή πλέον λειτουργία του.
Η κ. Παπαγεωργίου υπενθύμισε ότι το Κέντρο είναι δημόσιος φορέας, παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του, υπάρχει διασφάλιση του απορρήτου και προσφέρει κοινωνική, ψυχολογική και νομική στήριξη σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, ενώ συνεργάζεται με την Εισαγγελία, τα Νοσοκομεία, την Αστυνομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Μπορεί δε να παραπέμψει γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους για φιλοξενία σε έναν από τους συνολικά 20 Ξενώνες που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

«Είναι υπόθεση όλων μας…»
«Η βία είναι πολύ επικίνδυνη, ειδικά σε συνθήκες εγκλεισμού όπως αυτές που ζούμε τώρα και είναι πολύ σημαντικό, αν κανείς αισθάνεται πως κινδυνεύει, να καλέσει την Αστυνομία. Η βία δεν είναι οικογενειακή και προσωπική υπόθεση, είναι υπόθεση όλων μας και κάποια στιγμή όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε ώστε να σπάσει αυτή η αλυσίδα», σημείωσε με έμφαση. Ερωτηθείσα σχετικά, διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρό το ποσοστό των θυμάτων βίας που προσφεύγουν για βοήθεια στο Συμβουλευτικό Κέντρο σε σχέση με το υπαρκτό και τώρα με την πανδημία και τον εγκλεισμό το πρόβλημα έχει οξυνθεί.
Τέλος, η κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως η βία υπάρχει σε όλες τις κατηγορίες σχέσεων, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου, είναι όμως λιγότερο συχνή στα νέα ζευγάρια.

Η Επιτροπή Ισότητας
«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ. Η υποχρεωτική παραμονή μας στο σπίτι λόγω της πανδημίας εντείνει τις συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών στις οικογένειες. Συχνά θύματα αυτών των συγκρούσεων είναι οι γυναίκες με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό να τους δημιουργεί την αίσθηση του αδιεξόδου. Είναι εξαιρετικά σημαντική η γνώση και ο σεβασμός όλων των δικαιωμάτων από όλους μας στην καθημερινότητά μας».
Τα παραπάνω τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Ιωαννιτών Χριστίνα Κωτσαντή, σε μήνυμά της με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα και προσθέτει: «Έχουμε όμως ένα μοναδικό όπλο για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε να ανατρέφουμε θύτες και θύματα. Ας μάθουμε όλοι στα παιδιά μας να αγαπάμε ο ένας τον άλλον σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα δίνοντας το καλό παράδειγμα».

***
Σήμερα, λόγω των συνθηκών, οι συνεδρίες στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων γίνονται τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν το Κέντρο καθημερινά, ώρες 8 π.μ. με 4 μ.μ., στο 26510 - 77449 ή να στείλουν email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Eπίσης, μπορούν να καλούν στη γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ