Η πίεση στο Σύστημα Υγείας απομακρύνει την άρση του Lockdown

on .

KORONOIOS EODY TEST 25 11 20

• Η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά η δύσκολη περίοδος που έχουμε μπροστά μας, επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά χθες από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους: Τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. Ο Υπουργός τόνισε ότι τα κρούσματα παραμένουν υψηλά στη Βόρειο Ελλάδα, όμως το Σύστημα Υγείας πιέζεται παντού, αλλά αντέχει. «Κραταιά συστήματα υγείας δεν αντέχουν, όμως το ΕΣΥ αντέχει. Η Ελλάδα δεν θα σωθεί με λόγια, αλλά με πράξεις», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ προειδοποίησε ότι μέχρι να εμβολιαστεί ικανό ποσοστό πολιτών, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.
Η «ανθεκτικότητα» του κορωνοϊού, επιβεβαιώθηκε και χθες, καθώς ενώ βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα του καθολικού lockdown η μείωση των κρουσμάτων ακόμη δεν έχει γίνει εμφανής- αν και πλέον φαίνεται να επιπεδοποιείται- οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να αυξάνονται.
Τα νέα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα ανήλθαν σε 2.152, απεβίωσαν άλλα 87 άτομα, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 597! Να σημειωθεί ότι μία εβδομάδα νωρίτερα τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 3.209 κρούσματα, 60 θάνατοι, 480 διασωληνωμένοι.

Παράταση μέτρων
Με βάση και τους χθεσινούς αριθμούς εξανεμίστηκε κάθε πιθανότητα να γίνει άρση του Lockdown την ερχόμενη Δευτέρα. Ο ακριβής σχεδιασμός της Κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή ή στις αρχές της νέας εβδομάδας από τον Πρωθυπουργό, χθες όμως ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανέφερε ότι το lockdown θα παραταθεί σίγουρα μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.

«Σταθερή» η Ήπειρος
Στην Ήπειρο η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ελεγχόμενη, αν και στην Άρτα φαίνεται να υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης οι οποίες δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο. Το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, σύμφωνα με πληροφορίες από το γειτονικό νομό, εντοπίζεται σε περιοχές που συνορεύουν με την Αιτωλοακαρνανία. Χθες από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 14 κρούσματα στο Ν. Ιωαννίνων, 12 στην Άρτα και 3 στην Πρέβεζα.

Η Δομή Κατσικά
Στο Ν. Ιωαννίνων, ορισμένα από τα κρούσματα των τελευταίων ημερών προέρχονται από τη Δομή Φιλοξενίας του Κατσικά και από ομογενείς από την Αλβανία. Η διασπορά στην κοινότητα φαίνεται ότι είναι υπό έλεγχο, καθώς όλοι οι έλεγχοι που γίνονται σε δομές ή υπηρεσίες των τελευταίων ημερών δεν έχουν εντοπίσει θετικά κρούσματα. Μάλιστα χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζήτησε να γίνουν περισσότερα τεστ τον Κατσικά, αλλά και σε όλες τις Δομές, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα της κατάστασης που υπάρχει εντός αυτών.

Έλεγχοι σε υπηρεσίες
Χθες έλεγχοι έγιναν στους υπαλλήλους του Δήμου Μετσόβου και στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου, ενώ τεστ έγιναν στο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και σε όσους, κληρικούς και λαϊκούς εργάζονται στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης, τα οποία ήταν όλα αρνητικά.
Η Ιερά Μητρόπολη με την ευκαιρία, ευχαριστεί για τον έλεγχο Περιφερειάρχη - Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αγνή Νάκου και τον ΕΟΔΥ, ενώ προτρέπει κληρικούς και λαϊκούς να τηρούν σχολαστικά τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, τόσο στους ναούς, όσο και σε κάθε δημόσιο χώρο.
Τακτικοί έλεγχοι διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ και στο προσωπικό των Αστυνομικών Υπηρεσιών, με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Κων. Δούβαλη, να ευχαριστεί ΕΟΔΥ, 6η ΥΠΕ και Περιφέρεια Ηπείρου.

Η χθεσινή κατανομή
Η Θεσσαλονίκη, για μια ακόμη ημέρα ήταν πρώτη σε κρούσματα (633), με την Αττική να ακολουθεί σε απόσταση, καθώς κατέγραψε 383. Οκτώ ήταν τα «εισαγόμενα» και τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: 160 Λάρισα, 106 Πέλλα, 69 Μαγνησία, 61 Ημαθία, 59 Δράμα, 55 Σέρρες, 44 Πιερία, 40 Χαλκιδική, 39 από Καβάλα, Καρδίτσα, 38 Κιλκίς, 32 Ροδόπη, 30 Λέσβο, 29 Αχαΐα, 23 από Αιτωλοακαρνανία, Ξάνθη, 21 Κοζάνης, 20 Ηράκλειο, 16 Τρίκαλα, 15 από Βοιωτία, Γρεβενά, Έβρο, 14 Ιωάννινα, 12 Άρτα, 11 Ηλεία, 10 Κέρκυρα, 9 από Καστοριά, Κορινθία, 8 από Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Χανιά, 7 από Αρκαδία, Ρόδο, 6 από Μεσσηνία, Φλώρινα, 3 από Λευκάδα, Πρέβεζα, 2 από Εύβοια, Λακωνία, Λήμνο, 1 από Κάλυμνο, Λασίθι Πάρο, Ρέθυμνο, Σάμο.