ΣΤΟΠ στη μελέτη για τη σύνδεση της Εγνατίας με την Πρέβεζα!

on .

egnatia

• Eδώ και μία ολόκληρη δεκαετία και συγκεκριμένα από το 2010 «καρκινοβατεί» η μελέτη για το πολύ σημαντικό έργο της σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας που αφορά στην κατασκευή του τμήματος Παραμυθιά – Μεσοπόταμος.
Καθώς λοιπόν «φως στον ορίζοντα» δεν φαίνεται, η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου προχώρησε σε διάλυση της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης, έπειτα από απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στην τελευταία της συνεδρίαση. Επισημαίνεται εδώ ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 2.080.981 ευρώ, προκηρύχθηκε το 2008 από την ΔΕΣΕ και συμβασιοποιήθηκε στα 1.398.984 ευρώ.

Ενστάσεις Γ. Ζάψα
Ενστάσεις για την απόφαση αυτή της Περιφέρειας διατύπωσε με γραπτή της ανακοίνωση η περιφερειακή παράταξη του Γιώργου Ζάψα «Κοινό των Ηπειρωτών», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ουσιαστικά με τη διάλυση της σύμβασης το έργο παραπέμπεται στις καλένδες. Η παράταξη αναρωτιέται πώς έφτασε η μελέτη ως εδώ και πιο είναι το σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής για να μην εγκαταλειφθεί το έργο και να τύχει χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021 – 27.
Ο κ. Ζάψας εκτιμά πως στην καλύτερη περίπτωση η υπόθεση θα οδηγηθεί σε εμβαλωματικές λύσεις κατάτμησης των μελετών που δοκιμάστηκαν και καταγγέλθηκαν στο παρελθόν.

Η Περιφερειακή Αρχή
Απαντώντας χθες η Περιφερειακή Αρχή επισημαίνει πως η απόφαση ελήφθη μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, με δεδομένο ότι πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί μια μελέτη που καρκινοβατεί επί δεκαετία.
Όπως αναφέρει, η τελευταία ευκαιρία για την ολοκλήρωση της μελέτης δόθηκε το 2018, αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε άκαρπη και προσθέτει πως «η λύση της σύμβασης γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης».
Διαβεβαιώνει δε ότι θα αναζητήσει τη βέλτιστη και υλοποιήσιμη λύση για τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, με σύννομες και ταχύτερες διαδικασίες και με το μικρότερο δυνατό κόστος αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ