Αλλάζει το καθεστώς για την εκτός σχεδίου δόμηση

on .

poleodomia

• Σημαντικές αλλαγές για το περιβάλλον, την ιδιοκτησία και την ανάπτυξη, περιλαμβάνει το νέο πολεοδομικό – χωροταξικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο, όπως είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, απλοποιείται το καθεστώς των χρήσεων γης, ενεργοποιείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης, εκσυγχρονίζεται ο νέος οικοδομικός κανονισμός και επιταχύνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, με πιο φιλικές διαδικασίες για τους μηχανικούς για τους πολίτες, ενώ αντιμετωπίζεται το μεγάλο θέμα της εκτός σχεδίου Δόμησης.
Βασικό εργαλείο είναι η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τα οποία θα οριστεί ειδικός συντονιστής. Να σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα καλύπτεται από Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μόνο κατά το 20% της επικράτειά της. Με το σχέδιο του ΥΠΕΝ, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, όλη η Ελλάδα θα έχει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μέχρι το 2028. Ο πρώτος στόχος είναι μέχρι το 2023 να έχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όλες οι τουριστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Η εκτός σχεδίου δόμηση
Μια από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης -μια ελληνική ιδιαιτερότητα- σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, από το 2023. Με το νομοσχέδιο η ηγεσία του ΥΠΕΝ στοχεύει στο να μπει τάξη, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να αξιοποιούν την περιουσία τους, αλλά με κανόνες που θα προστατεύουν το περιβάλλον.
Στο νομοσχέδιο, συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση κατά 10% στους συντελεστές δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και η κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας -δηλαδή οι παρεκκλίσεις που αφορούσαν σε οικόπεδα εκτός σχεδίου, κάτω των 4 στρεμμάτων. Με τις αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΝ οι ιδιοκτήτες έχουν 2 χρόνια περιθώριο να εκδώσουν οικοδομική άδεια, η οποία θα ισχύει για 4 ακόμη χρόνια.