ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Όλα οδηγούν σε παράταση της καραντίνας

on .

28h

• Στην τρίτη εβδομάδα καθολικού lockdown εισήλθε η χώρα και ο κορωνοϊός συνεχίζει την… επέλασή του, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς (211 μόνο το Σαββατοκύριακο), ενώ αυξάνονται και τα βαριά περιστατικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων χθες εκτινάχθηκε στους 540!
Η κατάσταση στη χώρα μας παραμένει δραματική, με τη Βόρεια Ελλάδα να δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση! Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική κατάσταση στήθηκε και κινητή μονάδα έξω από το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, για περιστατικά κορωνοϊού.
Χθες πανελλαδικά ανακοινώθηκαν 1.498 νέα κρούσματα, ενώ το Σάββατο άλλα 2.311, ενώ 211 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου μέσα σε 48 ώρες, αριθμός που σοκάρει!
Στην Ήπειρο…
Στην Ήπειρο η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενη, αν και καμπανάκι χτύπησε το Σαββατοκύριακο από αρκετά κρούσματα που εντοπίστηκαν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες τα 12 προέρχονται από τη δομή των προσφύγων, με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να συνεχίζουν και σήμερα εντατικά τους ελέγχους. Το Σάββατο στα Γιάννενα καταγράφηκαν ακόμη 5 μολύνσεις.
Αλλά και η Άρτα καταγράφει τις τελευταίες μέρες αρκετά κρούσματα (8 το Σάββατο και άλλα 8 χθες)
Όσον αφορά τις άλλες περιφερειακές ενότητες, στη Θεσπρωτία το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκαν 3 κρούσματα (1+2), ενώ στην Πρέβεζα μόλις 1 χθες, η οποία να σημειωθεί ότι βελτίωσε και την θέση της στο χάρτη του ΕΟΔΥ με βάση τον αριθμό κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες κι έτσι από το πορτοκαλί πέρασε στο κίτρινο.
Νωρίς για χαλάρωση μέτρων…
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και όσο θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η άρση του lockdown δεν θα έρθει στις 30 Νοεμβρίου. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαρ. Γώγου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως είπε, η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε είναι κρίσιμη και αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα, τότε «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο».
Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου. «Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε με έμφαση ο κ. Γώγος.
Σε δύο φάσεις  τα σχολεία;
Από τους λοιμωξιολόγους εξαρτάται και το άνοιγμα των σχολείων, με την Υπουργό Παιδέιας Ν. Κεραμέως σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 να αναφέρει ότι «οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων. Στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».
Αναφερόμενη στην τηλεκπαίδευση είπε: «Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτόγνωρο για την χώρα και ουδείς θα πίστευε πριν από μερικούς μήνες ότι λόγω της πανδημίας θα γινόταν η ψηφιακή μετάβαση όλων των σχολείων της χώρας. Την πρώτη ημέρα σύνδεσης των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας, υπήρξαν αρρυθμίες, έπρεπε να συντονιστεί το σύστημα, υπήρχε πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όμως δύο εβδομάδες τώρα γίνονται κανονικά τα μαθήματα σε δεκάδες χιλιάδες εικονικές τάξεις καθημερινά. Το ίδιο έγινε και την πρώτη ημέρα σύνδεσης των δημοτικών, υπήρξαν προβλήματα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποια προβλήματα, όμως πλέον τα μαθήματα γίνονται».
Σε σχέση με τις απουσίες των μαθητών, διευκρίνισε ότι αυτές δεν υπολογίζονται όταν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, ωστόσο κατά τις άλλες ημέρες τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους και πρέπει να παρακολουθούνται από τα παιδιά.
Σε αναμονή και  η αγορά…
Την ίδια ώρα σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι φορείς της αγοράς, καθώς δεν γνωρίζουν εάν και με ποιους όρους θ’ ανοίξουν τα καταστήματα.
Σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί το πιθανό άνοιγμα της αγοράς αλλά και οι τρόποι που μπορεί να γίνει, επισημαίνοντας πως η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αξιολογείται καθημερινά.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο κ. Παπαθανάσης υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει «απόλυτη» γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά, υπογραμμίζοντας πως το πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας.
Παράλληλα όμως, είναι και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων «καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ισχύει το lockdown».