Γιατί όχι και στο «Χατζηκώστα» κλίνες ΜΕΘ για COVID-19;

on .

xatzikosta

• Όσο αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, πολλά από τα οποία χρήζουν νοσηλείας, τόσο θα μεγαλώνει η πίεση στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας και κυρίως στα Νοσοκομεία αναφοράς. Η ανακοίνωση χθες των 499 διασωληνωμένων ασθενών θέτει την ιατρική κοινότητα σε νέο συναγερμό!
Και μπορεί προς το παρόν στην Ήπειρο η πορεία της πανδημίας να δείχνει ελεγχόμενη, αυτό δεν σημαίνει ότι τα Νοσοκομεία της περιοχής μας δεν θα πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα, αφού καθημερινά δέχονται αιτήματα για νοσηλεία ασθενών από γειτονικές περιοχές.
Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» δεν έχει ακόμη λειτουργήσει κλίνες ΜΕΘ covid, έχοντας αναπτύξει μόνο κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, θέμα που αναδεικνύει με επιστολή του στον «Π.Λ.» ο Εντατικολόγος Καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, ΜΕΘ «Χατζηκώστα» κ. Δημήτριος Ρίζος, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη του Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Γράφει σχετικά ο κ. Ρίζος:
«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Διευθυντή της ΜΕΘ Άρτας κατόπιν ενεργειών του οποίου αναπτύσσονται κλίνες για την νοσηλεία ασθενών covid, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά για την φροντίδα των Αρτινών και όχι μόνο πολιτών.
»Παράλληλα, ερωτήματα τίθενται για ποιο λόγο η Ιατρική ηγεσία του «Χατζηκώστα» ενώ υπάρχουν προφανείς ανάγκες, αδιαφορεί πλήρως για την υγεία των πολιτών των Ιωαννίνων. Οι ισχυρισμοί ότι ευθύνεται η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ καταρρίπτονται από την απόφαση της ίδιας της ΥΠΕ για δημιουργία κλινών στην Άρτα.
»Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν υπάρχει αίτημα δημιουργίας κλινών ΜΕΘ covid στο «Χατζηκώστα». Αντίθετα ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου κ. Λιάππης έχει αναπτύξει κλίνες για την νοσηλεία ασθενών covid. Tο ερώτημα είναι: γιατί δεν αναπτύσσονται κλίνες ΜΕΘ σε ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει για όλη την περιφέρεια Ηπείρου και όχι μόνο. Καλοπροαίρετα, θεωρώ ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξαντλεί τις δυνατότητες νοσηλείας ασθενών διασωληνωμένων με covid.
»Απευθύνομαι λοιπόν προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη - ο οποίος έμπρακτα έχει δείξει μέχρι τώρα το ενδιαφέρον του για την λειτουργία του «Χατζηκώστα» - και τον παρακαλώ για τις ενέργειές του, πριν φθάσουμε στο σημείο, που απεύχομαι φυσικά, να νοσηλεύονται Γιαννιώτες διασωληνωμένοι στους διαδρόμους και στους κήπους του Νοσοκομείου».