Τηλεκπαίδευση με προβλήματα και για μαθητές Πρωτοβάθμιας

on .

thlekpaideysh
• Προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα που αντιμετώπισαν οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας τις δύο πρώτες ημέρες από την έναρξη της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης αντιμετώπισαν χθες τα παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου που έκαναν για πρώτη φορά μάθημα μέσω διαδικτύου. 
Στα Γιάννενα, σύμφωνα με γονείς που έσπευσαν να βοηθήσουν στην πρεμιέρα της, η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά, τα δύο πρώτα ημίωρα μαθήματα γενικά κύλησαν ομαλά, όμως στη συνέχεια η πλατφόρμα Webex «κόλλησε» με αποτέλεσμα να μη μπορούν τα παιδιά να συνδεθούν. Παρόμοια ήταν η εξέλιξη και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας, από την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας συνδέθηκαν 47.000 τμήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αντιστοιχούν σε περίπου 700.000 μαθητές. Η συμμετοχή δηλαδή στη διαδικασία, που είναι υποχρεωτική, κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Λογικά μέσα στο επόμενο διήμερο θα εξομαλυνθεί η κατάσταση όπως συνέβη και με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
 Τι έγινε μέχρι τώρα
Πάντως, συνεχίζονται εκ μέρους της Πολιτείας οι προσπάθειες για ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης όλων στην εκπαίδευση, με τη Νίκη Κεραμέως να ανακοινώνει χθες πως έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, εξασφαλίσθηκε ότι η υφιστάμενη πρόσβαση μέσω τηλεφώνου (call in) στην πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex θα είναι πλέον και αυτή δωρεάν.
Όπως επισημαίνει η κ. Κεραμέως, για την περαιτέρω ενίσχυση της δυνατότητας πρόσβασης όλων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχουν ήδη εξασφαλισθεί περισσότερες από 90.000 φορητές συσκευές (λάπτοπ, τάμπλετ) για μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ και ιδιωτικών δωρεών, δωρεάν χρήση πλατφορμών σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, δωρεάν δεδομένα (data) για όσους συνδέονται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, και πλέον δωρεάν τηλεφωνική κλήση για όσους συνδέονται με την πλατφόρμα Webex μέσω κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας.
 Η Υπουργός Παιδείας
Σε δήλωσή της η  Νίκη Κεραμέως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε την ισότιμη, απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εξαλείφοντας τυχόν εμπόδια που μπορεί να προκύψουν, αναζητώντας βέλτιστες λύσεις για όλους». 
Η Υπουργός απευθύνει ευχαριστίες προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εποικοδομητική συνεργασία, τους παρόχους τηλεφωνίας, αλλά και τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, που, όπως σημειώνει, «με προσωπική προσφορά ή μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, συμβάλλουν στην αδιάλειπτη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας και αποτελούν θετικό παράδειγμα».
 Από 2 μέχρι 5 μ.μ..
Υπενθυμίζεται ότι η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μ.μ. για τα Δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μ.μ. για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων. Η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά. Όσο για την εκπαιδευτική τηλεόραση, αυτή θα συνεχιστεί για όλο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, ενώ πολύ σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα μαθήματα, τα οποία ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Τα μαθήματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX, στην κατηγορία «Παιδικά / Μαθαίνουμε στο σπίτι».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ