Θέμα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πολλά ξενοδοχεία στα Γιάννενα

on .

RECEPTION

• Ένας από τους πιο βαριά πληττόμενους κλάδους είναι αναμφίβολα και ο ξενοδοχειακός. Η πανδημία του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα έχει σχεδόν μηδενίσει τις μετακινήσεις τουριστών, ενώ πολύ δύσκολη ήταν και η θερινή περίοδος που εκτός του ότι ήταν… ψαλιδισμένη στο μισό, οι αφίξεις επισκεπτών σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, συγκριτικά με πέρυσι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων.
Θέμα επιβίωσης θέτει μετ’ επιτάσεως η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων σημειώνοντας ότι αρκετά ξενοδοχεία και στην περιοχή μας είναι ήδη κλειστά, ενώ όσα παραμένουν ανοικτά υπολειτουργούν με το κλείσιμό τους να είναι θέμα χρόνου.
Η κατάσταση -τονίζει- βαίνει από το κακό στο χειρότερο λόγω και της χειροτέρευσης των επιδημιολογικών δεδομένων στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «πλέον η ανάκαμψη και πρωτίστως η βιωσιμότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών ξενοδοχείων είναι αμφίβολη αν δεν παρθούν ριζοσπαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου στα πρότυπα και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Προτάσεις…
Σ’ αυτό το πλαίσιο, με επιστολή της προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Σπ. Σουρέλης και ο Γραμματέας Θεοδ. Βαντώλας), της ζητά να προβεί το συντομότερο δυνατόν σε όσες ενέργειες κρίνει σκόπιμο οι οποίες θα συμβάλουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων και την διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων προτείνει προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία την διεκδίκηση της αναπλήρωσης τζίρου για το 2020 και το 2021 στο 70% του τζίρου του 2019 για κάθε επιχείρηση, αφού φυσικά συμψηφιστούν οι άλλες ενισχύσεις που έχουν δοθεί το προηγούμενο διάστημα ή πρόκειται να δοθούν προσεχώς.
Επίσης οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των 13 Περιφερειών δύναται να προβούν στο Ά Εξάμηνο του 2021 στην έκδοση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 της ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με ανώτερο ποσό επιδότησης τις 100.000€, σε συνέχεια με τις 15.000€ που ισχύει με το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Παράλληλα ζητά παράταση του υφιστάμενου προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» για τουλάχιστον 6 μήνες από την λήξη του και των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού αντίστοιχα, καθώς οι περισσότεροι δικαιούχοι αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τα voucher τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και τη δημιουργία κι άλλων επιδοτούμενων προγραμμάτων κατά τα πρότυπα του «Τουρισμός για όλους» τουλάχιστον 200 εκ. € όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, με κύρια στόχευση στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και τους χειμερινούς προορισμούς.
Σημαντική βοήθεια θα ήταν να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, καθώς και μείωση των συντελεστών για τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού στα επίπεδα του 2017.
Οι ξενοδόχοι στέκονται και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για να γίνουν οι πληρωμές από τα επιδοτούμενα προγράμματα, αλλά και στις εκταμιεύσεις από τα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών, καθώς δεν υπάρχει καθόλου ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Ζητούν μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% και κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης από 01/01/2021, αλλά και νέα προγράμματα επιδοτήσεων που θα συμβάλουν στην ενεργειακή και τεχνολογική αναβάθμιση των ξενοδοχείων, καθώς και σε ανακαινίσεις δωματίων, κοινόχρηστων χώρων και αγορά πάγιου εξοπλισμού.