Έτοιμο το Εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό

on .

EMBOLIO

• Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να συνεχίζουν να «χτυπάνε κόκκινο», οι ελπίδες για ριζική αντιμετώπιση της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα εστιάζονται πλέον στον εμβολιασμό.
Μετά τις ανακοινώσεις μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών ότι είναι σχεδόν έτοιμες για τη διάθεση εμβολίων, η Κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία ώστε να είναι πανέτοιμη για άμεσους εμβολιασμούς μόλις αρχίσει η διάθεση των εμβολίων.
Χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο οποίος θα γίνει σε 1.018 κέντρα της χώρας και θα αφορά περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες.
Τα κέντρα έχουν οριστεί, ανακοίνωσε ο Υπουργός και πρόκειται για κέντρα υγείας και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το Υπουργείο έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους.
Εκτός αυτών θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, όπως είχε τονίσει και ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορωνοϊό με το εμβόλιο.
Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρίες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021.
Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi, Johnson & Johnson και με την CureVac, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρίες όπως η Moderna η οποία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά 94,5%.
Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%, ενώ από την CureVac η σύμβαση που υπεγράφη θα επιτρέψει την αγορά 405 εκατομμυρίων δόσεων.
Ο εμβολιασμός των πολιτών, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα γίνεται είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω SMS, όπου ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού προκειμένου να κάνει το εμβόλιο.

Web Baner Antigoni