Πρεμιέρα τηλεκπαίδευσης για Δημοτικά – Νηπιαγωγεία

on .

thlekpaideysh

• Στη ζωή και των μικρών μαθητών του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου μπαίνει από σήμερα η τηλεκπαίδευση, διαδικασία που θα υποκαταστήσει τη φυσική τους παρουσία στις τάξεις τουλάχιστον ως τα τέλη Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Μάλιστα, κατά τα διαδικτυακά μαθήματα η ύλη θα προχωράει κανονικά. Κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μ.μ. για τα Δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μ.μ. για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.

Ζητείται εξοπλισμός
Για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να καταρτιστούν προγράμματα, ενόψει έναρξης της τηλεκπαίδευσης και για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Νομού Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, «τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Το πιο δύσκολο στην επίτευξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες είτε δεν έχουν τεχνολογικό εξοπλισμό, είτε αυτός που έχουν δεν επαρκεί, καθώς συχνά σε κάθε σπίτι μπαίνουν παράλληλα πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα στο διαδίκτυο, ενώ πρέπει και τα δίκτυα να μπορούν να αντέξουν τον όγκο των δεδομένων που θα απαιτηθούν».
Ο κ. Παργανάς τόνισε ότι πρόκειται για προβλήματα που έχουν επισημανθεί από την προηγούμενη σχολική χρονιά, ενώ σημείωσε πως τα τάμπλετ που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας ότι θα χορηγηθούν σε σχολεία δεν επαρκούν. Όπως είπε, σε σχολεία με 200 μαθητές και πάνω πρόκειται να έρθουν πέντε με έξι τάμπλετ. «Ως Σύλλογος έχουμε καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Μάρκος Μεγήρ έκανε λόγο για πρόσφατη δυσλειτουργία που προκλήθηκε στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης έπειτα από αλλαγή στον σχετικό σύνδεσμο, με την ενημέρωση να φτάνει μεταμεσονύχτια σε καθηγητές και μαθητές. Κάλεσε δε τους διευθυντές Εκπαίδευσης και τους διευθυντές των σχολείων να παρέμβουν προς το υπουργείο προκειμένου να κάνει καλύτερο προγραμματισμό και να λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν.

Εκπαιδευτική τηλεόραση
Στο μεταξύ, ξεκίνησε από προχθές η εκπαιδευτική τηλεόραση με την ΕΡΤ2 που μεταδίδει το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας καθημερινά, από τις 9:00 έως τις 12:00, να καταγράφει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του τρίωρου, συντονίστηκαν περισσότερα από 278.000 παιδιά, για να παρακολουθήσουν κάποιο από τα μαθήματα που μετέδωσε η εκπαιδευτική τηλεόραση, με την τηλεθέαση να αγγίζει σε ποσοστό το 51,6% στις ηλικίες 4-14 ετών!
Η ΕΡΤ2, στη διάρκεια του τρίωρου, έκανε ρεκόρ τηλεθέασης και στον γενικό πληθυσμό, καθώς, όπως προκύπτει, την εκπαιδευτική τηλεόραση παρακολούθησαν μαζί με τα παιδιά τους και δεκάδες χιλιάδες γονείς. Συγκεκριμένα, η ΕΡΤ2, από τις 9:00 έως τις 12:00, κατέγραψε μέση τηλεθέαση 10,5%, δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό ακόμη και από ψυχαγωγικές εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης που μεταδίδονται την ίδια ώρα.
Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι τη μεγαλύτερη απήχηση είχαν τα μαθήματα που απευθύνονται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Υπενθυμίζεται, ότι η εκπαιδευτική τηλεόραση θα συνεχιστεί όλο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, ενώ σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα μαθήματα, τα οποία ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ