Το κόστος λειτουργίας των ΣΜΑ «διχάζει» τους Δημάρχους

on .

ERGOSTASIO APORRIMMATON MONADA ASA 3 17 9 19

• Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου Νίκου Καλαντζή να προχωρήσει το διαγωνισμό για την ανάθεση της λειτουργίας των ΣΜΑ, καθώς οι περισσότεροι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων θεωρούν ασύμφορη την ανάθεση για επτά συν τρία χρόνια του έργου με το υπέρογκο ποσό των 38 εκ. ευρώ.
Δήμαρχοι έχουν προτείνει την υπογραφή σύμβασης για ένα έτος, ενώ υπάρχει και πρόταση για δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ για ένα εξάμηνο από τους Δήμους που έχουν κατασκευαστεί ΣΜΑ και σύμφωνα με το κοστολόγιο που θα προκύψει να γίνει ο διαγωνισμός, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δεσμεύει τους Δήμους με μακρόχρονη σύμβαση.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Καλαντζής μετά τις επιστολές που του εστάλησαν, μία από τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Ιωαννιτών -μελών του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ- και μια από τους Δημάρχους Ζίτσας, Βορείων Τζουμέρκων, Ζαγορίου και Πωγωνίου, ανέβαλε τη λήψη απόφασης στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, αλλά την επαναφέρει για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής 20 Νοεμβρίου.
Η επιμονή και η βιασύνη του κ. Καλαντζή να «περάσει» την απόφαση, ίσως έχει την εξήγηση στην αμφισβήτηση που υπάρχει από Δημάρχους της νόμιμης πλέον λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Μέχρι στιγμής άγνωστη παραμένει η θέση του Αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ και τ. Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ως προς τις ενστάσεις που εκφράζει ο Δήμος Ιωαννιτών, αλλά και για το «αλαλούμ» που φαίνεται να έχει προκληθεί από τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις Προέδρου και Δημάρχων της Π.Ε. Ιωαννίνων.
Χθες όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, ο Πρόεδρός της Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει υπογράψει την επιστολή των άλλων δημάρχων της Π.Ε. Ιωαννίνων, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ζηρού όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ζηρού και Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Νίκο Καλαντζή, σε μια προσπάθεια -όπως αναφέρει η ανακοίνωση- να εκτονωθεί η ένταση.
Στην ανακοίνωση γίνονται γενικόλογες αναφορές περί «ισχυροποίησης των Δήμων της Ηπείρου μέσω του ΦΟΔΣΑ», σημειώνεται ότι «κάθε βήμα να εδράζεται στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων κλπ.), τονίζεται ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στα θεσμικά όργανα, προστίθεται ότι συζήτησαν αναλυτικά για σημεία της μελέτης και των όρων δημοπράτησης, αλλά για την ουσία του ζητήματος, όπως το θέτουν οι Δήμαρχοι δεν υπάρχει καμία σαφή αναφορά.
Ωστόσο από μια άλλη παράγραφο της ανακοίνωσης της ΠΕΔ προκύπτουν πολλά ερωτηματικά που χρήζουν απαντήσεων τόσο από τον ίδιο, κυρίως όμως από τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, καθώς έμμεσα αφήνονται αιχμές για… περιορισμό του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΔ: «Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου επεσήμανε σημεία της μελέτης που κατά την άποψή του χρήζουν βελτιώσεων, στη λογική ανοίγματος κατά το δυνατόν του ανταγωνισμού, ώστε να προσελκυστούν περισσότερες εταιρείες στον επικείμενο, διεθνή διαγωνισμό, για την επίτευξη μεγαλύτερης έκπτωσης»!