Aπαγόρευση συναθροίσεων ενόψει του Πολυτεχνείου!

on .

stefania

• Tην… πεισματική αντίδραση κομμάτων, φορέων και οργανώσεων συναντά η απόφαση της Κυβέρνησης να μη γίνουν πορείες φέτος για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Αντιδράσεις που εκδηλώνονται και στα Γιάννενα, κυρίως από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου και διάφορων αριστερών οργανώσεων.
Εξάλλου, για την αποφυγή συναθροίσεων σε όλη τη χώρα εν μέσω καραντίνας, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, τέθηκε ήδη σε ισχύ από χθες στις 6 το πρωί απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα. Η απαγόρευση είναι τετραήμερης διάρκειας και θα ισχύσει έως την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου και ώρα 9 το βράδυ.
Για τους παραβάτες προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε όσους πολίτες παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε αυτές τις συναθροίσεις.

Στεφάνια κατά μόνας!
Προσαρμοσμένοι στις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία θα είναι οι φετινοί επίσημοι εορτασμοί και στα Γιάννενα για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κατά μόνας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη η κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ήδη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Και οι αντιδράσεις…
Ωστόσο, αντιδράσεις προκαλεί και στην πόλη μας η απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορεύσει τις πορείες και κάθε άλλη δημόσια συγκέντρωση με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου και αύριο αναμένονται κινήσεις… ανυπακοής!
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που απειλούν τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις του οργανωμένου λαϊκού κινήματος που γίνονται με μέτρα προστασίας πολύ πιο αυξημένα, απ’ αυτά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς εκεί που την ευθύνη την έχει το κράτος και η εργοδοσία».
Όπως συμπληρώνει το Ε.Κ.Ι., «το αίτημα για «Ψωμί παιδεία Ελευθερία» είναι επίκαιρο όσο ποτέ σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας με τα σύγχρονα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της ζωής, της δουλειάς, της υγείας του λαού». Καλεί δε, παρά την απαγόρευση, αύριο, Τρίτη και ώρα 5 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Δομπόλη, σημειώνοντας πως «μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης μας τιμάμε το παράδειγμα της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου».
- Σε «αγωνιστική και μαχητική συμμετοχή» στη συγκέντρωση και την πορεία στα Γιάννενα για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία, τόσο από τον ιό της πανδημίας, όσο και από τον «ιό καταστολής» της κυβέρνησης, καλεί με ανακοίνωσή της και η Τοπική Γραμματεία Ιωαννίνων του «Συντονισμού Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων».
- Την απόφαση να συμμετέχει στην προγραμματισμένη για αύριο διαδήλωση έλαβε ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Καλών Τεχνών, ο οποίος σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση σημειώνει πως «μετά την πρόσφατα εισβολή δυνάμεων καταστολής της εξουσίας στον χώρο του Πολυτεχνείου, τόσο συμβολικά όσο και έμπρακτα η συμμετοχή στην πορεία στις 17 Νοέμβρη είναι μονόδρομος».