Ανάγκη μόνιμης ενίσχυσης έχουν Εργοτάξιο και Τμήμα Πρασίνου!

on .

ELISAF PAPPAS AR

Όσα δεν έγιναν όλη την προηγούμενη χρονιά στα Γιάννενα όσον αφορά στην περιποίηση κοινόχρηστων χώρων, ιδιαίτερα πάρκων και νησίδων πρασίνου, τις επισκευές σε πεζοδρόμια, πλακόστρωτα, παιδικές χαρές κ.λ.π. γίνονται από τον Δήμο το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τα συνεργεία που έχει συγκροτήσει να έχουν βάλει τις μηχανές στο… φουλ!
Αυτό επειδή τόσο το Εργοτάξιο όσο και η Υπηρεσία Πρασίνου, τομείς που παραμένουν υποστελεχωμένοι, παρά το γεγονός ότι είναι από τους πιο νευραλγικούς του Δήμου, ενισχύθηκαν πρόσφατα με δεκάδες εργαζόμενους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι θα παραμείνουν έως τα τέλη της άνοιξης. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα γίνει μετά τη λήξη του οκταμήνου. Η Δημοτική Αρχή θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε συμβασιούχους για τον ευπρεπισμό της πόλης ή θα αναζητήσει άλλες λύσεις, προχωρώντας σε δραστική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου!
Αναλυτικό απολογισμό έργου έκαναν χθες ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Αριστείδης Παππάς. Εκτός των άλλων, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι οι Δήμοι της Π.Ε. Ιωαννίνων διερευνούν τη δυνατότητα σύστασης φορέα διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
Απαιτούνται λύσεις
«Το Εργοτάξιο αποτελεί έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς του Δήμου. Δυστυχώς η υπηρεσία αυτή όπως και το Τμήμα Πρασίνου λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, όμως δεν παύουν να είναι από τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες», υπογράμμισε χθες ο Μ. Ελισάφ.
Ωστόσο, με διαπιστώσεις δεν λύνεται το πρόβλημα και η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την βελτίωση της εικόνας της πόλης, αφήνοντάς την απεριποίητη όταν αυτό δεν «τρέχει». Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις και δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν στις προσλήψεις, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου με την ανακατανομή προσωπικού μοιάζει προς το παρόν η μόνη εφικτή. Φυσικά, εδώ υπάρχει ένα πολιτικό κόστος, το οποίο δεν είναι ευκαταφρόνητο!
Χθες ο Δήμαρχος αναφερόμενος στους εργαζόμενους της Κοινωφελούς, τόνισε ότι δίνουν πνοή στις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ χαρακτήρισε αξιοζήλευτη την προθυμία τους. Όπως ανέφερε, «με την δική τους καθοριστική συμβολή το Εργοτάξιο έχει αναπτύξει ένα πλήθος παρεμβάσεων μέσα από τις οποίες επιλύονται μικρά προβλήματα της καθημερινότητας, ιδιαίτερα όμως σημαντικά για τους πολίτες».
«Φωτιά» το Εργοτάξιο!
Από την πλευρά του ο Αρ. Παππάς σημείωσε πως «το διάστημα αυτό το Εργοτάξιό μας στην κυριολεξία έχει πάρει φωτιά. Οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς βρίσκονται καθημερινά υπ’ ατμόν και με βάση την καταγραφή των προβλημάτων που έχουν γίνει παρεμβαίνουν σε δεκάδες σημεία σε όλη την έκταση του Δήμου».
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, το Εργοτάξιο τους τελευταίους δύο μήνες ολοκλήρωσε επισκευές πλακόστρωτων στο Μώλο, στη Σούτσου, στη Λεωφόρο Γράμμου, στην Κιάφα, στην Κατσάρη, στο Πνευματικό Κέντρο κ.α., ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η ολική αποκατάσταση του παραλιμνίου μετώπου.
Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκαν επισκευές και αντικαταστάσεις σε παγκάκια στο Γηροκομείο, στην Πεδινή, στο Κάστρο, στη Βογιάνου και σε όλη την έκταση του Δήμου, επισκευάστηκαν πλάκες και σχάρες στο Νεοχωρόπουλο, γίνεται αντικατάσταση λαμπτήρων σε όλη την έκταση του Δήμου, έχουν αντικατασταθεί φθαρμένες πινακίδες, αποκαταστάθηκαν οι δημόσιες τουαλέτες στην πλατεία Μαβίλη κ.λ.π.. Εξάλλου, από το Εργοτάξιο εκτελούνται εργασίες επισκευών και αποκατάστασης σε σχολικές μονάδες του Δήμου.
Χόρτα και κλαδέματα…
Όσο για το Τμήμα Πρασίνου, με την συμβολή των εργαζομένων της Κοινωφελούς έχει προχωρήσει σε κοπή χόρτων και κλάδεμα θάμνων στους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου της Δ.Ε. Ιωαννίνων (πάρκα, κήποι, παιδικές χαρές, σχολικές μονάδες, κ.λπ.) έκτασης περίπου 150.000 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, όπως είπε ο κ. Παππάς, έγινε κλάδεμα δέντρων και κοπή χόρτων στα σχολεία και στους βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών και πραγματοποιήθηκαν εργασίες κλαδέματος 30 δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους κατόπιν αιτημάτων πολιτών και φορέων.
Τέλος, έγινε κοπή χόρτων και κλάδεμα θάμνων στις διαχωριστικές νησίδες της πόλης των Ιωαννίνων μήκους περίπου 12.000 μέτρων, ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του παραλίμνιου μετώπου, ενώ κλαδεύτηκαν περίπου 200 δέντρα σε κεντρικές οδούς της πόλης. Άμεσα δε προγραμματίζεται ο καθαρισμός της ανατολικής πλευράς του πάρκου στα Λιθαρίτσια.
Η κοπή των πλατάνων
Όσον αφορά στα πλατάνια της Παραλιμνίου που έχουν προσβληθεί από μεταχρωματικό έλκος, ο Αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η κοπή τους, προσθέτοντας πως η μικρή καθυστέρηση στην απομάκρυνσή τους οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την μεταφορά και την καύση τους.
Ένας ΦΟΔΣΑ στον Νομό
Τη δυνατότητα σύστασης Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα λειτουργεί σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας εξετάζουν οι Δήμοι των Ιωαννίνων. Μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να διερευνήσουν νομικά όλες τις πτυχές του θέματος.
Ερωτηθείς χθες σχετικά ο Δήμαρχος, τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως βασική αφετηρία το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως είπε, κάθε δυνατότητα συμπίεσης του υψηλού κόστους θα εξεταστεί καθώς αποτελεί βασική υποχρέωση των Δήμων προς τους δημότες. «Η σύσταση ενός Φορέα σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή καπρίτσιο. Εξετάζεται καθαρά για οικονομικούς λόγους. Από την πλευρά μας είχαμε τονίσει εξ αρχής ότι η τιμολόγηση σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας θα ήταν πιο δίκαιη και πιο συμφέρουσα», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.