Να το ξανασκεφτούν στη ΔΕΗ για τον υποσταθμό Ελεούσας!

on .

pliakos

• Να το ξανασκεφθεί ο διαχειριστής για τον υποσταθμό της ΔΕΗ που λειτουργεί εδώ και τόσα χρόνια εντός του οικισμού της Ελεούσας και μάλιστα δίπλα στο Γυμνάσιο και Λύκειο της περιοχής συνιστά στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ ο Δήμαρχος Ζίτσας.
Η απάντηση που έλαβε για το θέμα ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, σύμφωνα με την οποία δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του υποσταθμού, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση του Μιχάλη Πλιάκου, ο οποίος υπενθυμίζει την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας για τον χώρο που πρέπει να πάει ο υποσταθμός, ενώ προκαλεί τον διαχειριστή να δώσει στη δημοσιότητα τις μετρήσεις της ακτινοβολίας που αυτός εκπέμπει!

Αίτημα 10 ετών
«Δεν κατανοούμε τη σπουδή των υπευθύνων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Α.Ε. να προχωρήσουν, μόλις πριν ένα χρόνο, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση του υφιστάμενου υποσταθμού της ΔΕΗ όταν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία ο Δήμος ζητά τη μετεγκατάστασή του καθώς είναι εγκατεστημένος σε πυκνοδομημένη περιοχή εντός του οικισμού και δίπλα από το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Ελεούσας», τονίζει ο Δήμαρχος Ζίτσας σε δήλωσή του με αφορμή την απάντηση του διαχειριστή στον Στ. Καλογιάννη μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ο κ. Πλιάκος προσθέτει πως η μετεγκατάσταση του υποσταθμού σε χώρο που βρίσκεται στις όμορες Κοινότητες Βουνοπλαγιάς και Ζωοδόχου, ο οποίος υποδεικνύεται με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας από το 2011, δεν αλλάζει δραματικά την «κεντροβαρική του θέση και εξυπηρετεί τη μακροπρόθεσμη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της ευρύτερης περιοχής», τα οποία επικαλείται στην απάντησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς, όπως τονίζει, η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει χωρίς αντιδράσεις το έργο των 11 εκ. ευρώ που δρομολογεί και αφορά στην αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής της στην περιοχή μας.

«Να επανασχεδιάσει…»
Ο Μιχ. Πλιάκος κάνει αναφορά και στις διαβεβαιώσεις του ΔΕΔΔΗΕ πως ο υποσταθμός της Ελεούσας «δεν προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής» επικαλούμενος μετρήσεις των επιπέδων του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Καλεί λοιπόν τον διαχειριστή, για να γίνει πιστευτός, να δώσει τις συγκεκριμένες μετρήσεις στη δημοσιότητα λέγοντας πως τουλάχιστον στον Δήμο Ζίτσας ουδέποτε έχουν κοινοποιηθεί!
Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος συνιστά στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να επανασχεδιάσει το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου του και να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση του Δήμου Ζίτσας για μετεγκατάσταση του υποσταθμού.
Όπως αναφέρει με νόημα, έτσι «θα καταφέρει αφενός να αμβλύνει τις αντιδράσεις που εγείρονται λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αφετέρου να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του κορεσμένου δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν ως αποτέλεσμα να μη μπορούν οι επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομες».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ