Ευχές και προσευχές για Αναστάσιο από τους Ορθόδοξους της Αλβανίας

on .

ANASTASIOS

• Με προσευχές στους ναούς, αλλά και με ευχές στο διαδίκτυο για ταχεία ανάρρωση, οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας στηρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, στην «περιπέτειά» του με τον κορωνοϊό, την οποία αντιμετωπίζει με καρτερία και ηρεμία (όπως έδειξε και βίντεο κατά τη στιγμή της αναχώρησής του από την Αρχιεπισκοπή Τιράνων για το Νοσοκομείο Ευαγγελισμό της Αθήνας).
Ο Αρχιεπίσκοπος νοσηλεύεται στην εντατική και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν «παρουσιάζει ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και χαμηλό πυρετό.

Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή και ελεγχόμενη επί του παρόντος».
Στο μεταξύ, οι πιστοί της Αλβανίας για μια ακόμη φορά δείχνουν το απροσμέτρητο μέγεθος της αγάπης τους προς τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας τους, ο οποίος, με αδελφοσύνη και ειρήνη, την όρθωσε από τα συντρίμμια και έγινε μια εμβληματική φυσιογνωμία της παγκόσμιας χριστιανοσύνης.
Σε ναούς, όπως στον άγιο Χαράλαμπο Αγίων Σαράντα, τελείται, σύμφωνα με ανακοίνωση, «η ακολουθία της Παράκλησης προς την Παναγία μας, για ταχεία ανάρρωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Αναστάσιου από τον ιό».
Εξάλλου χαρακτηριστικές είναι κάποιες αναφορές από το πλήθος των αναρτήσεων των Ορθοδόξων της Αλβανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
- «Παρακαλώ, γυρίστε γρήγορα. Χρειαζόμαστε την παρουσία σας. Είστε ο πατέρας μας, είμαστε τα παιδιά σας, έτσι αισθάνομαι μέσα μου. Ο Θεός είναι μαζί μας θα ακούσει τις προσευχές μας. Αμήν Θεέ μου».
- «Ο Αρχιεπίσκοπος της καρδιάς μας έχει δοκιμαστεί σε πολύ πιό δύσκολες καταστάσεις. Μεριμνά ο Κύριος. Ευχές όλων για γρήγορη ανάρρωση και η Παναγιά, όπως πάντα, κοντά Του».
-«Τα πρώτα λόγια όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ήρθε στην Αλβανία ήταν ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει. Ας προσευχηθούμε στον Θεό ότι ακόμη και σε αυτές τις στιγμές θα είναι κοντά στον Αρχιεπίσκοπό μας. Γρήγορη ίαση».
- «Είναι τίμιος και αγαπητός γι' αυτό και ο Θεός θα είναι μαζί του...».
Η ψύχραιμη και πνευματική στάση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, απέναντι στο προσωπικό πρόβλημα με τον κορωνοϊό, όπως εκφράστηκε μέσα από τα λόγια του, λίγο πριν νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό, έδειξε στους ανθρώπους ότι και σ' αυτή την περίπτωση έπραξε όπως πράττει πάντα στις κρίσιμες καταστάσεις και στις δύσκολες στιγμές.
Ατενίζει κατάματα την πραγματικότητα, αλλά χωρίς ηττοπάθεια, δραματοποίηση και τραγικοποίηση των γεγονότων.
Και δίνει μάθημα θάρρους και πίστης, πάντοτε χρήσιμο, μάλιστα για την ανήσυχη και ταραγμένη εποχή μας.
Μας διδάσκει να μην υπερτονίζουμε τις δυσχέρειες. Και προπαντός, να ατενίζουμε τις καταστάσεις, δύσκολες ή και πολύ σοβαρές, με το βλέμμα και την καρδιά υψωμένα στον ουρανό.
Για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, που έχει ρίξει της ελπίδας του στο Θεό, τίποτε δεν είναι απελπιστικό. Χαμογελάει και στη θλίψη...
H.M.