Αναβολή της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ζητά το ΤΕΕ

on .

eksoikonomw

• Την αναβολή έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού και το γενικό απαγορευτικό που ισχύει στη χώρα, ζητά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός με επιστολή του προς τον Υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, τα προβλήματα ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο πρόγραμμα είναι προφανή από τις δυσκολίες που προκύπτουν. Ταυτόχρονα το ΤΕΕ ζητά την άμεση ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση της τελικής έκδοσης του Οδηγού του προγράμματος, για την καλύτερη προετοιμασία όλων.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, προκειμένου να διενεργήσουν τις επιθεωρήσεις στις κατοικίες ή για τη συλλογή των διάφορων δικαιολογητικών που θα αναλάβουν για λογαριασμό των δικαιούχων και αδυνατούν να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υπαγωγή ιδιοκτησιών στο πρόγραμμα.
Στην επιστολή του ΤΕΕ προς το ΥΠΕΝ καταγράφεται ότι ακόμη και αν το Υπουργείο επιλέξει να προχωρήσει με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα – κάτι που τονίζεται ότι θα δημιουργήσει αχρείαστες εντάσεις και προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία - θα πρέπει, τουλάχιστον, να ληφθεί μέριμνα:
α. για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χωρίς την υποχρέωση, σε αυτή τη φάση, υποβολής i. οικοδομικής άδειας και λοιπών εγγράφων νομιμότητας που απαιτούνται κατά περίπτωση και ii. πιστοποιητικού μεταγραφής (από υποθηκοφυλακείο) ή πιστοποιητικού καταχώρησης (από Κτηματολογικό Γραφείο) στις περιπτώσεις πρόσφατης απόκτησης και
β. για ρητές εντολές από το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια Υπουργεία προς τις κατά τόπους εμπλεκόμενες στην έκδοση δικαιολογητικών υπηρεσίες για άμεση, κατά προτεραιότητα, εξυπηρέτηση των υποθέσεων που εμπλέκονται με το πρόγραμμα.