«Σταθερός» στην Ελεούσα ο υποσταθμός της ΔΕΗ!

on .

DEH KOLONES YPOSTATHMOS

• Αρκετά χρόνια μετρούν οι προσπάθειες των κατοίκων της Ελεούσας, του Δήμου Ζίτσας και τοπικών φορέων, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του υποσταθμού της ΔΕΗ από τη συγκεκριμένη κατοικημένη περιοχή, ειδικά μάλιστα επειδή δίπλα του βρίσκεται ένα σχολικό συγκρότημα.
Ωστόσο, οι εκκλήσεις δεν ευοδώθηκαν και, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος στον Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα, ο υποσταθμός θα παραμείνει στο σημείο αυτό. Το υπουργείο επικαλείται μετρήσεις που αποδεικνύουν, όπως ισχυρίζεται, ότι ο υποσταθμός της ΔΕΗ δεν ρυπαίνει το περιβάλλον και δεν εκπέμπει ακτινοβολία πάνω από τα όρια ασφαλείας για τον άνθρωπο.

Η απάντηση Χατζηδάκη
Άλλη μία Ερώτηση σχετική με το αίτημα της μεταφοράς του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ελεούσα εκτός οικισμού, κατέθεσε πρόσφατα ο Στ. Καλογιάννης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Απαντώντας ο Κ. Χατζηδάκης, επισυνάπτει έγγραφο του Δ/ντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ και την Απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υποσταθμού από την Περιφέρεια Ηπείρου. Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του, ο Διευθύνων σύμβουλος Αν. Μάνος αναφέρει καταρχήν ότι «ο Υ/Σ Ιωάννινα Ι τροφοδοτεί πλήθος κρίσιμων φορτίων και μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, για τους οποίους απαιτείται υψηλή στάθμη αξιοπιστίας τροφοδότησης (νοσοκομεία, οργανισμοί, βιομηχανίες, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης κ.α.)».

Είναι «καθαρό έργο»
Σχετικά με ην επίδραση του υποσταθμού στο περιβάλλον, επισημαίνει ότι τα έργα αυτού του είδους είναι έργα με τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις, επειδή απλώς διακινούν την ηλεκτρική ενέργεια και υποβιβάζουν την τάση λειτουργίας. «Είναι συνεπώς από τη φύση τους «καθαρά έργα» δεδομένου ότι δεν εκπέμπουν αέρια υγρά ή στερεά απόβλητα που να μολύνουν κατά οποιονδήποτε τρόπο τον αέρα, το έδαφος ή τα νερά και δεν προκαλούν επίπτωση στην πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μάνος κάνει αναφορά και στο θέμα της δημιουργίας ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων πέριξ του υποσταθμού επισημαίνοντας πως «στα έργα αυτού του είδους, τηρούνται όλα τα εθνικά και διεθνή όρια για την προφύλαξη του κοινού».
Μάλιστα, ειδικά για τον υποσταθμό της Ελεούσας ενημερώνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) μετρήσεις των επιπέδων του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου εντός της περίφραξής του, καθώς και σε θέσεις στον περιβάλλοντα χώρο, στον οικισμό, κυρίως σε σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως το γειτονικό σχολικό συγκρότημα, και ένα κοντινό σπίτι. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν, όπως ξεκαθαρίζει, ότι «σε καμία από τις θέσεις μετρήσεις δεν παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των επιπέδων αναφοράς».
Ο ΔΕΔΔΗΕ προσθέτει πως για το ακίνητο του υποσταθμού, έχει λάβει βεβαίωση επιτρεπόμενων χρήσεων γης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών. Καταλήγοντας στο έγγραφό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του διαχειριστή αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο Υποσταθμός Ιωαννίνων Ι είναι ένα έργο απολύτως απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της ευρύτερης περιοχής, δίχως να προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Συνεπώς, η μετεγκατάστασή του δεν κρίνεται σκόπιμη και δεν περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ