Διάθεση για συνεργασία και συμπόρευση από Μ. Ελισάφ

on .

DHMARXEIO IOANNINON

• Δεν πέρασε απαρατήρητη η επιστολή των 26 συμπολιτών, με την οποία ζητούσαν από την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης περισσότερη συνεργασία για να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία του Δήμου.

Ωστόσο από μια πρώτη «ανάγνωση» των αντιδράσεων μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι διάθεση ουσιαστικής συναίνεσης δεν διαφαίνεται, ειδικά από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αναμενόμενο, καθώς, δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη η κουλτούρα της ειλικρινούς συνεργασίας. Γι’ αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και στην πράξη πως δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα της απλής αναλογικής!
Η παράταξη του δημάρχου Μ. Ελισάφ «Γιάννενα Νέα Εποχή», με αφορμή την επιστολή, εμφανίζεται με διάθεση για συνεργασία και συμπόρευση, τονίζοντας σε χθεσινή ανακοίνωσή της ότι «τη συναίνεση προσπάθησε και προσπαθεί να την πετύχει σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Την δική της απάντηση, με αφορμή την προτροπή των «26» για συναίνεση, έδωσε και η παράταξη της Τ. Καλογιάννη «Ιωάννινα_2023», υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «μέχρι σήμερα, στο δημοτικό συμβούλιο έχουν συζητηθεί περισσότερα από 500 θέματα. Η παράταξή μας, τεκμηριωμένα, καταψήφισε μόνο 5 από αυτά. Αυτή είναι η συναίνεσή μας». Ασκεί σκληρή κριτική στην Δημοτ. Αρχή, ενώ καλεί τους 26 συμπολίτες σε συνάντηση ώστε να τους ενημερώσει για την πολιτική συναίνεσης που ακολουθεί η παράταξη προς όφελος του Δήμου.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θ. Μπέγκας δεν μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει ανακοίνωση, «απαντώντας» μέσω της προσωπικής τους σελίδας στο facebook ότι «ο τόπος δεν προχωρά μπροστά με ανταλλαγές επιστολών μεταξύ των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου με αφορμή επιστολή συμπολιτών», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον τύπο αυτού του διαλόγου «και λίγο fake».

Η παράταξη Ελισάφ
Χωρίς να είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει πόσο πραγματικά εννοεί η παράταξη του δημάρχου «Γιάννενα Νέα Εποχή» τα περί συνεργασίας, στην ανακοίνωσή της πάντως αναφέρει ότι «τη διάθεσή της για συνεργασία με όλους όσοι πιστεύουν ότι απαιτούνται ρήξεις, τομές και τολμηρές αποφάσεις την απέδειξε μετά τις εκλογές και την αποδεικνύει καθημερινά.
Στόχος της ήταν να δημιουργήσει την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία. Να συνεργαστεί με αυτοδιοικητικές δυνάμεις όχι για να πετύχει μία αριθμητική υπεροχή στο δημοτικό συμβούλιο αλλά για να πετύχει μία πραγματική συστράτευση ανθρώπων ώστε να γυρίσει σελίδα ο Δήμος και ο τόπος.
Τη συναίνεση προσπάθησε και προσπαθεί να την πετύχει σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ειδικά σε θέματα που υπερβαίνουν το σήμερα. Σε θέματα που οι πολίτες απαιτούν λύσεις.
Τις περισσότερες φορές δεν το έχει πετύχει.
Η ευθύνη σαφώς δεν βαρύνει μόνο την παράταξη του Δημάρχου, την Δημοτική Αρχή.
Η ευθύνη βαρύνει όλους όσοι είτε ακόμη φέρουν τις πικρίες των εκλογών είτε προσβλέπουν στις επόμενες εκλογές…».
Και σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Η Δημοτική Αρχή, η παράταξη του Δημάρχου είναι εδώ με την ίδια διάθεση για συνεργασία και συμπόρευση…».
Και καταλήγοντας, με αφορμή την επιστολή των συμπολιτών «εκφράζει δημόσια την πρόθεσή της για συνεργασία με όλους όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημιουργία μιας ομπρέλας στήριξης του Δήμου μας στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε».

Η παράταξη Τ. Καλογιάννη
Η παράταξη της Τ. Καλογιάννη «Ιωάννινα_2023» αφού κάνει γνωστό ότι για την επιστολή ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ, για την έλλειψη συνεργασίας επιρρίπτει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή, χρησιμοποιώντας μάλιστα και οξείς χαρακτηρισμούς. «Πολλές προσδοκίες διαψεύστηκαν στην πράξη, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Υπόγειες διαδρομές διαπιστώθηκαν (συναλλαγή με πλούσια ανταλλάγματα με συμβούλους της αντιπολίτευσης). Αδιαφανείς διαδικασίες αναδείχτηκαν με την αποδοχή δωρεών SOROS και την προώθηση έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες (ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού). Υπέρμετρη αλαζονεία έδειξε η Δημοτική Αρχή, αρνούμενη κάθε διάλογο και συνεργασία με την αντιπολίτευση για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων του τόπου. Ανεπάρκειες καταδείχτηκαν με την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού σε κάθε τομέα και με την προχειρότητα στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες συχνά λαμβάνονται όχι από τα θεσμικά όργανα του Δήμου αλλά από «φίλους του Δημάρχου», όπως επισημαίνει και ο μέχρι χθες αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
Ωστόσο, όπως αναφέρει η παράταξη «για το καλό του Δήμου μας, για να ξεπεραστεί η στασιμότητα και να προσεγγίσει ο Δήμος τα ευρωπαϊκά δεδομένα, βάλαμε στην άκρη τα προαναφερόμενα (αφού βεβαίως τα επισημάναμε) και καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου».
Ενδεικτικά αναφέρει την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, την αξιοποίηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, αλλά και την αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου, με στόχο τη μείωση των ανταποδοτικών τελών και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τον εκσυγχρονισμό και εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ κ.α.

Ο Θ. Μπέγκας
Από την πλευρά του ο πρ. δήμαρχος Θ. Μπέγκας, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» σε ανάρτησή του στο facebook ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση διαθέτει θεσμικά συλλογικά όργανα για να λειτουργήσει. Κυρίαρχο το δημοτικό συμβούλιο. Εκεί έχει δικαίωμα και κάθε πολίτης να καταθέσει τις απόψεις του ελεύθερα…».