Αδικαιολόγητη η απόφαση απαγόρευσης του κυνηγιού!

on .

papagrhgorioy \

• Στα… κάγκελα έχουν ανέβει οι κυνηγοί και στην Ήπειρο εξαιτίας της απόφασης της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του «lockdown», να απαγορεύσει επίσης το κυνήγι και το ψάρεμα.

Θεωρούν άδικη και αστήρικτη την απόφαση, ενώ στην Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία επικρατεί σοβαρός προβληματισμός για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει μελλοντικά το «πάγωμα» της θήρας.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες ο Πρόεδρός της Νίκος Παπαγρηγορίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ενδεχόμενη παράταση της απαγόρευσης και μετά τον Νοέμβριο θα είναι καταστροφική για τον κλάδο.

Ο Πρόεδρος Ε’ ΚΟΗ
«Εξαντλήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο όλα τα περιθώρια με παρεμβάσεις μας προς τα αρμόδια υπουργεία να εξαιρεθούμε σε περίπτωση δεύτερου lockdown κι ενώ είχαμε προφορικά διαβεβαιώσεις πως θα εξαιρεθεί το κυνήγι, αυτό δυστυχώς δεν έγινε. Η κυνηγετική οικογένεια θεωρεί αναίτια και αδικαιολόγητη αυτή την απόφαση», τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο Νίκος Παπαγρηγορίου.
Παρέπεμψε δε στον Δασικό Κώδικα ο οποίος χαρακτηρίζει άθλημα το κυνήγι και το επιτρέπει σε όλη την επικράτεια, κάτι που, όπως τόνισε, δεν έλαβαν υπόψη τους τα συναρμόδια υπουργεία, όπως και το γεγονός ότι πρόκειται για μία μοναχική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στην ύπαιθρο. «Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για το σταμάτημα του κυνηγιού. Η Κυβέρνηση πραγματικά δεν μας έδωσε πειστική απάντηση για τους λόγους που απαγορεύει τη μετακίνηση των κυνηγών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προκύπτουν προβλήματα
Ο κ. Παπαγρηγορίου αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που δημιουργούνται από την απαγόρευση του κυνηγιού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει υπερπληθυσμό στους αγριόχοιρους, κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας την ερχόμενη άνοιξη ως κίνδυνο για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην αφρικανική πανώλη, για την οποία η Ομοσπονδία σε συνεννόηση με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες λαμβάνει δείγματα από θηράματα με στόχο τον περιορισμό της, αλλά και στη λύσσα για την οποία επίσης κάνουν δειγματοληψίες, ενώ θύμισε παλιότερα τη συνεισφορά των κυνηγών στην επελαύνουσα τότε νόσο των πτηνών.
Στο μεταξύ, οικονομικά ζητήματα θα αντιμετωπίσει στο εξής, όπως σημείωσε και η Κυνηγετική Ομοσπονδία, καθώς με το «lockdown» σταμάτησε η έκδοση κυνηγετικών αδειών, με αποτέλεσμα να βγει εκτός ο προϋπολογισμός της για το 2020 – 21. Όσο για την ενδεχόμενη παράταση των αδειών, την οποία σχεδιάζει η Κυβέρνηση, είπε πως θα σημάνει απώλεια εσόδων για τις Ομοσπονδίες στο μέλλον.

Αναστολή Θηροφυλακής
Ο Πρόεδρος της Ε΄ ΚΟΗ χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα επιτρέπεται το κυνήγι και απαγορεύεται στην Ελλάδα που είναι σε καλύτερη κατάσταση υγειονομικά.
Ερωτηθείς δε σχετικά, είπε πως ενδεχόμενη παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και μετά τις 30 Νοεμβρίου θα είναι καταστροφική για την κυνηγετική οικογένεια, επισημαίνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση το μόνο που μένει στην Ομοσπονδία είναι να αναστείλει τη δραστηριότητα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, με ό,τι θα σημάνει κάτι τέτοιο για τη λαθροθηρία που θα γίνει ανεξέλεγκτη όχι μόνο για τα είδη που επιτρέπεται σήμερα το κυνήγι, αλλά και για τα προστατευόμενα. «Ας αναλάβει η Πολιτεία τη φύλαξη της υπαίθρου σε 24ωρη βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι η κυνηγετική οικογένεια δεν θα ξεχάσει εύκολα αυτή την απαγόρευση!

Επικοινωνία με Τασούλα
Όπως έκανε γνωστό χθες ο Ν. Παπαγρηγορίου, είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος τον ενημέρωσε πως εξετάζεται η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στις Ομοσπονδίες, όμως ο ίδιος εμφανίστηκε… δύσπιστος, λέγοντας πως δύσκολα θα καλυφθεί το σύνολο των υποχρεώσεων, το οποίο εκτίμησε πως αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Είπε δε πως προς τη θετική κατεύθυνση θα ήταν μία ρύθμιση για μη απόδοση των χρημάτων που εισπράττονται μέσω της έκδοσης αδειών κυνηγιού για λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ