Ικανοποίηση στην ακριτική Πωγωνιανή για επαναλειτουργία του Δημοτ. Σχολείου

on .

SXOLEIO PARAKALAMOS

• Χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια για να εισακουστεί το δίκαιο αίτημα του Δήμου Πωγωνίου, κατοίκων και φορέων για επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου στην Πωγωνιανή.

Το Υπουργείο Παιδείας τελικά άναψε το «πράσινο φως» ώστε να καθίσουν και πάλι στα θρανία οι μικροί μαθητές του ακριτικού χωριού από τη νέα σχολική χρονιά (2021-2022).
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο λοιπόν οι ντόπιοι μαθητές, αλλά και τα παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου» δεν θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Δελβινάκι, καθώς το Δημοτικό Σχολείο που έκλεισε πριν τρία χρόνια θ’ ανοίξει και πάλι τις πύλες του!
Το αίτημα επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Πωγωνιανής ήταν γενικό, καθώς πρόκειται για μία επιμεθόρια περιοχή που γίνονται προσπάθειες να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και η είδηση επαναλειτουργίας του σχολείου έγινε δεκτή με χαρά και ανακούφιση από τους κατοίκους.
Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό για το χωριό μας, γιατί πέρα από τη δύναμη που μας δίνει η παρουσία των παιδιών, η Πωγωνιανή είναι δεμένη με τα σχολεία της, και στόχος μας είναι να επαναλειτουργήσουν όλα, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, είτε ως Γενικό Λύκειο είτε ως Επαγγελματικό με κατευθύνσεις σχετικές με τον πρωτογενή τομέα, τώρα που οι νέοι δείχνουν ενδιαφέρον ξανά για τα αγροτικά, δίνοντας νέα προοπτική στην περιοχή που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ερήμωσης».
Και πρόσθεσε: «Στόχος μας, σήμερα, είναι η λειτουργία ενός σύγχρονου δημοτικού σχολείου που υποστηρίζει τα παιδιά δίνοντάς τους όλα τα εφόδια, όπως και τα καλύτερα σχολεία της πόλης. Η ιστορία της Πωγωνιανής είναι άρρηκτα δεμένη από τη απελευθέρωση και μετά με τη λειτουργία των σχολείων και τη φιλοξενία παιδιών που θέλουν να μορφωθούν».
Ας σημειωθεί ότι από το 1924 δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο λειτουργούσαν αδιάκοπα, παρέχοντας εκπαίδευση σε μαθητές απ’ όλη την Ήπειρο όπως και την Βόρειο Ήπειρο μετά το άνοιγμα των συνόρων. Για την υποστήριξή τους λειτουργούσε Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, αλλά και Μαθητική Εστία που αργότερα στέγασε τις Τεχνικές Σχολές Λάτση και σήμερα φιλοξενεί το Παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου».
Τα κτίρια του Γυμνασίου και του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας τώρα είναι κενά, αλλά εάν δεν αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό, σύντομα θα φιλοξενήσουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.