60 εκατ. σε Δήμους και Περιφέρειες για κάλυψη των έκτακτων αναγκών

on .

PERIFEREIA DHMARXEIO KTHRIA

• Να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τις κοινωνικές δομές των Δήμων κάλεσε τους Δημάρχους ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, όπως για παράδειγμα με μετακινήσεις υπαλλήλων από υπηρεσίες που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, προκειμένου να μεγαλώσει το δίχτυ προστασίας προς εκείνους τους συμπολίτες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, ειδικά αυτή την περίοδο που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το προσωπικό καθαριότητας στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας για να εργαστεί στα δημοτικά σχολεία ή σε δημοτικά κτίρια, που αυτό είναι απαραίτητο, ή το προσωπικό άλλων νομικών προσώπων των Δήμων, τα οποία σήμερα δεν λειτουργούν, να αξιοποιηθεί σε κοινωνικές δομές, όπως είναι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει κρίσιμες και καθοριστικές κοινωνικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που είναι μόνοι τους και ανήκουν στην τρίτη ηλικία, στις γειτονιές της χώρας.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος «η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτές τις δύσκολες ώρες της πανδημίας μπορεί και πάλι να αναδειχθεί σε ισχυρό πυλώνα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και στήριξης, ταυτόχρονα, της τοπικής οικονομίας…».
Παράλληλα κάλεσε τους Δήμους να σταθούν δίπλα και στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Για το σκοπό αυτό, όπως ανέφερε, θα πρέπει να ρυθμιστεί, αμέσως, ώστε οι επιχειρήσεις που κλείνουν το διάστημα του lockdown να μην πληρώσουν καθόλου δημοτικά τέλη γι’ αυτήν την περίοδο.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση παρέχει νέα έκτακτη ενίσχυση στην Αυτοδιοίκηση ύψους 60 εκατ. ευρώ, προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.
Επίσης διευκρίνισε ότι παρά το lockdown το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα έργων «Αντώνης Τρίτσης» συνεχίζεται κανονικά.
«Οι Δήμοι πρέπει να επιταχύνουν τις εργασίες τους και την προετοιμασία για ένταξη έργων σε αυτό το Πρόγραμμα και πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν την πλήρη στήριξη γι’ αυτό των αντίστοιχων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών», τόνισε.