Η εστίαση ζητά μέτρα για μια βιώσιμη ευκαιρία επανεκκίνησης

on .

PLATEIA MABILH ADEIA

• Ευέλικτη και ειδικά σχεδιασμένη προσέγγιση χρειάζεται ο κλάδος της εστίασης για να καταφέρει να κρατηθεί ζωντανός και μετά την άρση του δεύτερου lockdown.
Αυτό τονίστηκε κατά την πρώτη συνάντηση - μέσω τηλεδιάσκεψης - αντιπροσωπείας των Συλλόγων Εστίασης της χώρας με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθ. Πετραλιά και την Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, μετά την επιστολή των 50 Σωματείων.
Η εκπροσώπηση των Σωματείων έγινε ανά περιφέρεια. Την Ήπειρο εκπροσώπησαν ο Γ. Γκανιάτσας και ο Δημ. Τσοβίλης. Στο κυβερνητικό επιτελείο μεταφέρθηκε η τεράστια αγωνία και αβεβαιότητα των ανθρώπων του κλάδου για την επόμενη ημέρα.
Τα θέματα που τέθηκαν ως προτεραιότητα για εξεύρεση άμεσης λύσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εστίασης και διασκέδασης Άρτας «ο Ξένιος», είναι:
-Η ρευστότητα στα εργασιακά και σε ζητήματα λειτουργικότητας, όπως είναι τα ενοικιοστάσια και λοιπές πληρωμές.
-Το οικονομικό βάρος, που καλείται να σηκώσει ο κάθε επιχειρηματίας του χώρου και που με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν αποζημιώνεται, αλλά μετατίθεται για το μέλλον.
Η συζήτηση κινήθηκε επίσης, στα ελάχιστα ποσά, που δίνονται μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής και ειδικότερα της τρίτης και τελευταίας, όπου τα ποσά ήταν αλγοριθμικά ελάχιστα και που δεν δίνουν καν την δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρηματιών πολύ περισσότερο των επιχειρήσεων με τα τεράστια μηναία έξοδα τα οποία τρέχουν κανονικά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε εξάλλου, στα εργασιακά και στην προστασία των εργαζομένων των καταστημάτων εστίασης, καθώς και στην αναγκαία προστασία των επιχειρήσεων των οποίων οι μισθώσεις είναι στον τελευταίο χρόνο ισχύς τους.
Το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε για άμεσες απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα, με βασικό γνώμονα τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τις επιπλέον ενισχύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό.
Την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίστηκε και δεύτερη συνάντηση, ώστε να γίνει διαβούλευση σε μια αναλυτική δέσμη προτάσεων με απώτερο σκοπό όλα τα καταστήματα εστίασης να έχουν βιώσιμη ευκαιρία επανεκκίνησης.