Πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά για τους μελισσοκόμους

on .

melissokomia

• Ως μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων 20 ετών στη μελισσοκομία χαρακτήρισε τη φετινή ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας, με την πτώση στην παραγωγή να εκτιμάται ότι θα αγγίζει και το 50%, σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ντούρας σημειώνει πως «η χρονιά, ως αποτέλεσμα, είναι κάτω του μετρίου. Για πολλούς μελισσοκόμους είναι απολύτως απογοητευτική».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του «εάν δεχτούμε ότι ένας επαγγελματίας για να βγάλει μεροκάματο χρειάζεται 20 κιλά μέλι/κυψέλη, φέτος η εκτίμησή μας είναι ότι δεν ξεπέρασε τα 10 κιλά».
Μια βοήθεια που θα μπορούσε να έρθει από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας είναι η ένταξη του κλάδου της μελισσοκομίας στους πληττόμενους ΚΑΔ. Κάτι τέτοιο όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ «θα έδινε τη δυνατότητα διευκόλυνσης - ρύθμισης σε οφειλές στο Δημόσιο και στις τράπεζες».
Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε: «Σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος διερευνούμε την δυνατότητα στήριξης των μελισσοκόμων από την πανδημία του κορωνοϊού, στο δόγμα της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι: ουδείς αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας, που επλήγη αποδεδειγμένα από την κρίση θα μείνει χωρίς στήριξη».