Έως 10 Νοεμβρίου προθεσμία στους Δήμους για καταγραφή των επικίνδυνων κτιρίων

on .

PALIO SPIT ETOIMORROPO PAYLOY MELA 3 11 20

• Ζεστά φαίνεται πως έχει πάρει την αντιμετώπιση των ετοιμόρροπων κτιρίων το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ήδη επείγουσα επιστολή εστάλη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), προκειμένου να φροντίσει για την αποστολή καταλόγου με τα επικίνδυνα κτίρια ανά την Ελλάδα.
Μάλιστα το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό, καθώς οι Δήμοι καλούνται να αποστείλουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το αργότερο ως και την ερχόμενη Τρίτη 10 Νοεμβρίου, τη λίστα με τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και κατασκευές, που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων, με αναγραφή της ακριβούς διεύθυνσης αυτών, προκειμένου το Υπουργείο σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) να προχωρήσει σε σχετική αυτοψία.
Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε προ ημερών από το Υπ. Περιβάλλοντος, μετά την καταγραφή των κτιρίων και την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, οι Δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο.
Στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως ήδη έχει γράψει ο «Π.Λ.», υπάρχουν πολλά μισογκρεμισμένα, αλλά και παρατημένα κτίρια, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, που είτε πρέπει να κατεδαφιστούν, είτε να συντηρηθούν, έτσι ώστε και να μην καθίστανται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και να αλλάξει η απαράδεκτη εικόνα που συναντά κανείς σήμερα σε διάφορες γειτονιές της πόλης.
Το σχέδιο περιλαμβάνει νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα απλοποιεί τις διαδικασίες για άμεση επέμβαση στα εγκαταλελειμμένα κτίρια χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.