Τελευταία… ελπίδα το ΣτΕ για «μπλόκο» στον οδοφωτισμό!

on .

LED FOTISMOS IOANNINA

• Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές που έβαλαν προχθές το μεσημέρι οι Μωυσής Ελισάφ και Αλέκος Καχριμάνης στην προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στα Γιάννενα και έρχεται μία προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως απέλπιδα προσπάθεια να «μπλοκαριστεί» το τόσο σημαντικό αυτό έργο για την πόλη!
Την προσφυγή για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων του οδοφωτισμού με νέους τεχνολογίας led θα καταθέσουν, όπως ανακοίνωσαν χθες, οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα και «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στον «πόλεμο» που γίνεται εδώ και έναν χρόνο περίπου για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το έργο.
Νόμιμη η απόφαση
Ουσιαστικά οι δύο παρατάξεις προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών που τον περασμένο Ιούλιο έδωσε «πράσινο φως» στην προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA, κόντρα στο «όχι» που είπε δύο φορές το Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο τον Μάιο όσο και στα τέλη Ιουλίου για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή, για να ξεμπλοκάρει το έργο, δεν διέπραξε κάποια παρανομία. Ουσιαστικά δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να αξιοποιήσει τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος για να διευκολύνει την κυβερνησιμότητα στους Δήμους όπου οι διοικήσεις δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια, μετέφερε ορισμένες αρμοδιότητες όπως αυτή της έγκρισης προγραμματικών συμβάσεων στις Οικονομικές Επιτροπές, στις οποίες η πλειοψηφία των μελών ελέγχεται από τη Δημοτική Αρχή!
Το αιτιολογικό
«Η απόφασή αυτή λήφθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η Δημοτική Αρχή κινήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα αγνοώντας και παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του κυρίαρχου Οργάνου του Δήμου μας, του Δημοτικού Συμβουλίου, εκμεταλλευόμενη τα ‘νομοθετήματα Θεοδωρικάκου’», τονίζουν οι παρατάξεις Μπέγκα και Νάτση σε χθεσινή τους ανακοίνωση και προσθέτουν τα εξής: «Αναλογιζόμενες τις ευθύνες που μας αναλογούν ως παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, σε σχέση με τη δημοκρατική και συνταγματική λειτουργία του θεσμού της αυτοδιοίκησης, προχωρήσαμε στην ενέργεια αυτή».
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο παρατάξεις με τη συνδρομή και εκείνης της Τατιάνας Καλογιάννη αλλά και της «Αριστερής Παρέμβασης» είχαν προσφύγει και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κατά της συγκεκριμένης απόφασης για τον οδοφωτισμό, όμως η ένστασή τους απορρίφθηκε από τον συντονιστή της Β. Μιχελάκη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ