Σε… τροχιά υλοποίησης το έργο του οδοφωτισμού στα Γιάννενα!

on .

LED YPOGRAFH PROGRAMMATIKHS

• Η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στον Δήμο Ιωαννιτών είναι ουσιαστικά το πρώτο σημαντικό έργο για την πρωτεύουσα της Ηπείρου που, μετά από «περιπέτειες» διάρκειας ενός έτους, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από τη Δημοτική Αρχή του Μωυσή Ελισάφ.
Η αλλαγή του οδοφωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED θα γίνει μέσω προγραμματικής σύμβασης, την οποία υπέγραψαν χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας. Η σύμβαση Δήμου και Περιφέρειας έλαβε εξάλλου το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του μηχανισμού ELENA, όπως εξ’ αρχής επιδίωκαν οι κ.κ. Καχριμάνης και Ελισάφ.
Πέρασε «περιπέτειες»!
«Με την υπογραφή αυτή για τον Δήμο ολοκληρώθηκε μία μακρά και επίπονη διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου», τονίζεται σε χθεσινή σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.
Είναι γεγονός ότι ο τρόπος υλοποίησης της αναβάθμισης του οδοφωτισμού των Ιωαννίνων βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρής αντιπαράθεσης της Δημοτ. Αρχής και παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, οι οποίες, έχοντας την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαν πρωτοστατήσει στο να απορριφθεί από το σώμα πριν από ένα δίμηνο περίπου η προγραμματική σύμβαση, ζητώντας περισσότερη εμπλοκή των υπηρεσιών του Δήμου στο έργο.
Ωστόσο, το «ναι» της Οικονομικής Επιτροπής επέτρεψε να προχωρήσει η προσπάθεια και μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της παρέμβασης, το κόστος της οποίας είναι λίγο πάνω από 19 εκατ. ευρώ. Δικαιώνεται έτσι η κοινή προσπάθεια Περιφέρειας και Δήμου.
Ο Αλέκος Καχριμάνης
Ευτυχής δήλωσε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ιωαννιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Περιμέναμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε λίγες μέρες, με δημόσια διακήρυξη θα γίνει ο διαγωνισμός ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα υλοποιήσει τη μελέτη. Το πρόγραμμα ELENA δίνει το δικαίωμα στον ανάδοχο του έργου να δανειστεί με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Στην περίπτωση του Ταμείου Παρακαταθηκών το δάνειο πρέπει να το πάρει ο Δήμος ενώ το επιτόκιο είναι υψηλότερο».
Κι άλλοι Δήμοι…
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως στο ELENA μπορούν να ενταχθούν κι άλλοι Δήμοι της Ηπείρου οι οποίοι επιθυμούν να αναβαθμίσουν τον οδοφωτισμό τους καθώς απεντάχθηκαν δύο έργα και συγκεκριμένα η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων όπως Αστυνομικά Μέγαρα και Νοσοκομεία, που θα υλοποιηθούν τελικά μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και εκείνο που αφορά στην αντικατάσταση των πλοιαρίων που εκτελούν δρομολόγια στην Παμβώτιδα με άλλα πιο φιλικά στο περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι εκτός από τον Δήμο Ιωαννιτών, στο ELENA συμμετέχει επίσης ο Δήμος Πρέβεζας, ενώ έχουν αποχωρήσει οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Άρτας.
«Πολύ σημαντικό έργο»…
Από την πλευρά του, ο Μωυσής Ελισάφ χαρακτήρισε υποδειγματική τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου που οδήγησε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Όπως ανέφερε, «πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου για τον Δήμο. Σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση μιας παρέμβασης σε όλη την έκτασή του. Το έργο γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο και τους δημότες και το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί την πιο συμφέρουσα λύση».
Ο Δήμος Ιωαννιτών προσδοκά πως με την ολοκλήρωση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για την πόλη.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ