Ναι στη φύλαξη, αλλά με διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας των ΑΕΙ!

on .

ALMPANHS TRIANTAFYLLOS MASKA 3 11 20

• Έντονα απασχολούν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα τα πρόσφατα όχι και τόσο… πρωτοφανή περιστατικά βίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με αποκορύφωμα τη διαπόμπευση από «εισβολείς» του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου μέσα στο γραφείο του.
Το περιστατικό έχουν καταδικάσει έντονα οι Πρυτανικές Αρχές του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου, με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να εκφράζει την άποψη ότι απαιτείται μεν η ενίσχυση της φύλαξης των ΑΕΙ, υπό την προϋπόθεση ωστόσο να μην επηρεαστεί η ακαδημαϊκή ελευθερία. Ο κ. Αλμπάνης συμμετείχε στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πρυτάνεις της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας ανακοινώθηκαν πρωτοβουλίες για τη θωράκιση των ΑΕΙ.

«Αποτροπιαστικό θέαμα…»
Αποτροπιαστικό και θλιβερό θέαμα χαρακτήρισε χθες ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε μέσα στο ίδιο του το γραφείο ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον οποίο οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες διαπόμπευσαν κρεμώντας από τον λαιμό του ταμπέλα με το σύνθημα «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Επίθεση που προκάλεσε πανελλήνια κατακραυγή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Πρυτανική Αρχή Ιωαννίνων έχει ήδη καταδικάσει την συγκεκριμένη πράξη που αποτελεί καταρράκωση της πανεπιστημιακής ελευθερίας. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι χώρος δημοκρατίας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών».

Η θωράκιση των ΑΕΙ
Ένα θέμα που «καίει» σήμερα τα ΑΕΙ είναι αυτό της θωράκισής τους από ανάλογες «επιθέσεις» και για να γίνει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, όπως έγραψε ήδη χθες ο «Π.Λ.», τρία μέτρα. Πρώτον, την ίδρυση σώματος φυλάκων, δεύτερον, την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα ιδρύματα, από τις περιφράξεις ως τα κλειστά κυκλώματα, αλλά και τον έλεγχο του ποιος μπαίνει σ’ αυτά και τρίτον, την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα αδικήματα τα οποία τελούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Ο κ. Αλμπάνης εξέφρασε την άποψη ότι «όποια μέτρα ληφθούν πρέπει να είναι στην κατεύθυνση πάταξης της παραβατικότητας». Όπως είπε, θα πρέπει όντως να ενισχυθεί η φύλαξη των Πανεπιστημίων, όμως αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και δημοκρατία. Τόνισε δε πως πρέπει και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να αναλάβει ρόλο προς την κατεύθυνση προάσπισης της δημοκρατίας.
Φυσικά, εδώ τίθεται και το οικονομικό ζήτημα, με τον Πρύτανη να επισημαίνει ότι «τα όποια μέτρα ληφθούν δεν πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό μας». Ωστόσο, ήδη ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η φύλαξη των Ιδρυμάτων θα αποσυνδεθεί από τους τακτικούς προϋπολογισμούς τους αλλά θα υλοποιηθεί με ειδικό κονδύλι του Κράτους σ’ εκείνα τα ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ελλιπής φύλαξη
Ειδικότερα, όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το πρόβλημα της φύλαξης είναι μεγάλο σήμερα. Όπως είπε ο Πρύτανης, το Ίδρυμα έχασε όλους τους φύλακές του την περίοδο 2012 – 13 με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας και σήμερα συμπληρώνει τη φύλαξη με τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρίας. Ωστόσο, οι υπάλληλοί της μπορούν μόνο να καταγράφουν και να ενημερώνουν ενώ δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν. Ο κ. Αλμπάνης υπενθύμισε όμως ότι πλέον με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όταν εκδηλώνονται ποινικές συμπεριφορές σε πανεπιστημιακούς χώρους, η Αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς καν να ρωτήσει τις Πρυτανικές Αρχές.
Όπως έκανε γνωστό ο Πρύτανης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν καταγραφεί και κλοπές και βανδαλισμοί, κάποιοι εκ των οποίων από εξωπανεπιστημιακούς, ενώ πολλές είναι και οι παραβιάσεις του φράχτη γύρω από το Ίδρυμα.
«Χρειαζόμαστε φύλαξη, όμως η ύπαρξη ομάδας προστασίας μέσα στα ΑΕΙ θα δημιουργήσει πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρ. Αλμπάνης, ενώ σχετικά με την υιοθέτηση κάρτας εισόδου σημείωσε πως θα δημιουργήσει ένα Πανεπιστήμιο κλειστό στην κοινωνία. «Η αυστηροποίηση της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια δεν είναι καλή για την εξωστρέφειά τους», τόνισε.