Ταξίδι με ενιαίο πομποδέκτη στους αυτοκινητόδρομους!

on .

DIODIA

• Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών διοδίων (epass) που επιτρέπει στους οδηγούς να ταξιδέψουν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας μόνο με τον πομποδέκτη που ήδη διαθέτουν.
Αυτό σημαίνει πως στο εξής ο κάθε οδηγός θα μπορεί να χρησιμοποιεί έναν και μοναδικό πομποδέκτη κατά τη διέλευσή του τόσο από τους δύο οδικούς άξονες που διασχίζουν την Ήπειρο, δηλαδή την Εγνατία και την Ιόνια Οδό, όσο και από την Αττική Οδό, τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος, τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, τη Γέφυρα Ρίου, την Ολυμπία Οδό και τον αυτοκινητόδρομο Μορέα.
Η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών λωρίδων στα διόδια του εθνικού δικτύου της χώρας μας εύλογα θα κάνει τη ζωή των οδηγών πολύ πιο εύκολη, καθώς ο ίδιος πομποδέκτης που ενδεχομένως να διαθέτει ο καθένας θα είναι πλέον λειτουργικός σε όλα τα διόδια που ανήκουν στους βασικούς αυτοκινητοδρόμους.

Θέλει προσοχή
Ωστόσο, απαιτείται προσοχή από πλευράς των οδηγών που ταξιδεύουν με έναν πομποδέκτη. Όπως επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός Τ.Ε. Δημήτρης Μακρής, η χρέωση διαφέρει ανάλογα με το ύψος και το μήκος του οχήματος στους αυτοκινητοδρόμους, ενώ ανεβαίνει ειδικά εάν έχουμε ποδήλατο φορτωμένο ή μεγάλη μπαγκαζιέρα σε τζιπ ή διαθέτουμε τρέιλερ με ένα άξονα, δύο κ.λ.π.
Εξάλλου, οι χρεώσεις διαφέρουν ανάλογα με τον αυτοκινητόδρομο και η χρέωση μέσω πομποδέκτη γίνεται αυτόματα. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση η χρέωση, να πάει ένα όχημα σε άλλη κατηγορία πιο υψηλή. Με άλλα λόγια, η κατηγοριοποίηση των οχημάτων γίνεται σε κάθε αυτοκινητόδρομο με βάση το ύψος και τους άξονες του οχήματός μας.
«Εάν δεν ξέρει κάποιος τι ισχύει ανάλογα με τον αυτοκινητόδρομο, μέχρι να ενημερωθεί για τις χρεώσεις, για λόγους ασφαλείας καλό είναι να περάσει από λωρίδα με εισπράκτορα», συνιστά ο κ. Μακρής.
Επίσης, απαιτείται προσοχή εάν το όχημα διαθέτει περισσότερους από έναν πομποδέκτη και τους έχει μαζί του ο οδηγός. Πρέπει να βεβαιώνεται ότι τη στιγμή της διέλευσης έχει τοποθετημένη στο παρμπρίζ τη συσκευή που επιθυμεί να χρεωθεί και απομακρυσμένους τους υπόλοιπους πομποδέκτες για την αποφυγή διπλών και τριπλών χρεώσεων. Οποιοσδήποτε άλλος πομποδέκτης θα πρέπει να φυλάσσεται στο ειδικό αντιστατικό σακουλάκι που δίνεται κατά την παραλαβή του, προκειμένου να μην χρεωθεί.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι κάθε οδικός άξονας εφαρμόζει τη δική του εμπορική πολιτική και τυχόν εκπτωτικά πακέτα ισχύουν μόνο στο συγκεκριμένο δίκτυο και μόνο με τη χρήση του αντίστοιχου πομποδέκτη, δεν ισχύουν σε άλλους αυτοκινητόδρομους.