Πρώτο βήμα για απόδοση της περιουσίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας

on .

ANASTASIOS BELAI

• Μια σημαντική εξέλιξη, που αφορά στην περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, σημειώθηκε τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου με το Δήμαρχο Τιράνων Εριόν Βελιάι.

Και αποτελεί αφετηρία και αφορμή για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων της στην Εκκλησία της Αλβανίας, που μέχρι σήμερα καθυστερεί.
Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τιράνων, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Αλβανίας παρέδωσε στο Μακαριώτατο τον τίτλο κυριότητας γης, στο χώρο της Τεχνητής Λίμνης των Τιράνων, όπου είναι χτισμένος ο ναός του αγίου Προκοπίου.
Μέχρι τώρα δεν είχε αποδοθεί ο τίτλος κυριότητας στον ιστορικό ναό, όπως συμβαίνει και με άλλους λατρευτικούς χώρους.
Και δεν μπορούσε να γίνει καμία ανοικοδόμηση του ναού, που χρονολογείται εδώ και πλέον από 240 χρόνια, και στη θέση του είχε ανεγερθεί ένα καινούργιο κτίσμα.
Ο κ. Βελιάι τόνισε στον κ. Αναστάσιο ότι «είναι μεγάλη ευλογία για όλους, που υπηρετείτε την Ορθόδοξη Κοινότητα της Αλβανίας και ο Θεός σας έχει δώσει τη βούληση να το κάνετε σωστά και με αξιοπρέπεια».
Ο Αρχιεπίσκοπος τον επαίνεσε για τη μετασχηματική δουλειά, που κάνει στην πόλη των Τιράνων.
***
Επί 29 χρόνια παρακρατείται περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη γειτονική χώρα (ναοί, μονές, εικόνες, λατρευτικά αντικείμενα, ιερά λείψανα, αρχεία).
Δημεύτηκε απ' το κράτος αυθαίρετα κατά την περίοδο του αθεϊστικού κομμουνιστικού διωγμού.
Εξάλλου κειμήλια είναι στοιβαγμένα σε αποθήκες, ενώ κάποιες εικόνες περιλαμβάνονται σε εκθέσεις, χωρίς καν να αναφέρεται ο χαρακτηρισμός τους ως «Ορθόδοξες».
Παρότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις, που αναγνωρίζουν στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας την ιδιοκτησία σε όλες τις εκκλησίες, εδώ και πολλά χρόνια οι διαδικασίες «σκοντάφτουν» στην «Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνώρισης Περιουσιών», η οποία δεν εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις.

Η. Μ.