Χρυσό βραβείο στα Επείγοντα του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων!

on .

PANEPISTHMIAKO NOSOKOMEIO EPEIGONTA

Μεγάλο βάρος σηκώνει τους τελευταίους επτά μήνες περίπου το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, με «πρωταγωνιστές» το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τη Μονάδα Λοιμωδών. Και μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες δυσκολίες, το ίδρυμα έχει ανταποκριθεί εξαιρετικά στο ρόλο του. 

Μάλιστα, το ΤΕΠ βραβεύθηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση, με το χρυσό Πανελλήνιο βραβείο «HealthcareBusiness Award 2020» για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει στους ασθενείς εν μέσω πανδημίας. Για τη σημαντική αυτή βράβευση, αλλά και για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει τα Επείγοντα του Π.Γ.Ν.Ι. εν μέσω πανδημίας μίλησε στον «Π.Λ.» ο Διευθυντής τους Αθανάσιος Κιτσάκος (MD PhD Γενικός Χειρουργός και Εντατικολόγος).
Αριστεία και καινοτομία
Τα βραβεία «Healthcare Business Awards» αναδεικνύουν και επιβραβεύουν την επιστημονική αριστεία, τις καινοτόμες δράσεις, τις βέλτιστες πρακτικές, τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και τις αναπτυξιακές ενέργειες σε όλο το φάσμα της Υγείας. Να σημειωθεί ότι οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν ήταν από όλη την Ελλάδα και αφορούσαν τόσο τις Δημόσιες υγειονομικές δομές, όσο και τις ιδιωτικές, πράγμα που αναδεικνύει το σημαντικό επίτευγμα της Διοίκησης και του ΤΕΠ του Π.Γ.Ν.Ι..
Τα Επείγοντα βραβεύτηκαν στην κατηγορία «δράσεις για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19» (ασφάλεια, υποστήριξη και ενημέρωση των εργαζομένων) και πήραν το Χρυσό βραβείο για την λειτουργία: «Υβριδική προσαρμογή και λειτουργία του ΤΕΠ –ΠΓΝ Ιωαννίνων για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19 στην Ήπειρο» που κατέθεσαν ο Διευθυντής του ΤΕΠ Αθανάσιος Κιτσάκος, ο Τομεάρχης 5ου Νοσηλευτικού Τομέα Δημήτριος Τζιάλλας, ο Προϊστάμενος ΤΕΠ Κωνσταντίνος Σταύρου, ο Υπεύθυνος Πληροφορικής Κωνσταντίνος Τρεμπέλης και το προσωπικό του Τμήματος.
Ετοιμάστηκε έγκαιρα
Αναγνωρίζοντας έγκαιρα, πριν την έλευση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, την υψηλή μεταδοτικότητα και λοιμογόνο δράση του, το ΤΕΠ του Π.Γ.Ν.Ι. ξεκίνησε, ήδη από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, να προετοιμάζεται, καθώς ο ρόλος του θα ήταν καθοριστικός και για το ίδρυμα και για την υγεία των πολιτών, αφού θα αποτελούσε ουσιαστικά τον «κυματοθραύστη» εκείνο που θα κρατούσε τον ιό εκτός Νοσοκομείου καθιστώντας το Π.Γ.Ν.Ι. ένα ασφαλές νοσοκομείο για ασθενείς και προσωπικό. Εξάλλου, ήταν σαφές πως εάν οι Υγειονομικές δομές έπεφταν, δεν θα μπορούσε κανένας να βοηθήσει τους ασθενείς!
Βλέποντας, λοιπόν, στο ΤΕΠ ότι η απειλή μιας πανδημίας ήταν άμεση, ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να δηλώσει αδυναμία λειτουργίας ή κορεσμού και ότι ήταν αδύνατον άμεσα να επεκτείνει τους μικρούς χώρους του, δημιούργησαν τρία πρωτοποριακά μοντέλα λειτουργίας αλλάζοντας την λειτουργία των ιατρείων του ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα συγκεκριμένα μοντέλα περιγράφονταν με σαφήνεια σε εγχειρίδιο κανόνων λειτουργίας, ώστε το προσωπικό να γνωρίζει πώς να λειτουργήσει χωρίς λάθη και παραλείψεις όταν οι λειτουργίες του ΤΕΠ θα χρειαζόταν να αλλάξουν άμεσα. Τα Επείγοντα διαχωρίστηκαν σε πράσινο (noncovid) και κόκκινο (covid). Όσον αφορά στο κόκκινο, το πρώτο μοντέλο λειτουργίας (CATI) αφορούσε στη διαχείριση ελάχιστων εισαγόμενων κρουσμάτων, το δεύτερο (CATII) στη διαχείριση ασθενών όταν η νόσος του κορωνοϊού εξαπλωνόταν στην Ευρώπη και την Ελλάδα και το τρίτο μοντέλο (CATIII) ήταν αυτό που ενεργοποιούνταν σε περίπτωση πανδημίας.
Ο Διευθυντής ΤΕΠ
Όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Αθανάσιος Κιτσάκος, σ’ αυτές τις μετατροπές μοντέλων σημαντικό ρόλο έπαιξε το Τμήμα Πληροφορικής καθότι οι αλλαγές των ιατρείων ήταν ένας δύσκολος ψηφιακός στόχος, δεδομένου ότι στο ΤΕΠ όπως σε όλο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο διοικητικός, ιατρικός και εργαστηριακός φάκελος του ασθενούς είναι αποκλειστικά ψηφιακός.
«Δημιουργώντας και εφαρμόζοντας τα ανωτέρω μοντέλα λειτουργίας καταφέραμε στην πανδημία να υπάρξει τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών ότι δεν θα μολυνθούν με covid19 κατά την προσέλευσή τους στα ΤΕΠ. Με την λειτουργία του πράσινου (μη covid19) ΤΕΠ υπήρξε διασφάλιση των ευπαθών ομάδων ασθενών, ενώ έγινε πλήρης διερεύνηση και θεραπεία με την λειτουργία του κόκκινου ΤΕΠ λοιμωδών αναπνευστικού (covid19)», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Στα οφέλη να σημειωθεί η πλούσια εμπειρία που αποκομίστηκε βοηθώντας στην βελτίωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων του προσωπικού του ΤΕΠ. Προσωπικό που επί επτά μήνες δοκιμάζεται σε αντίξοες συνθήκες και κατάφερε με μεγάλες θυσίες να υλοποιήσει το βραβευθέν υβριδικό μοντέλο και να αποδείξει παγκοσμίως ότι είναι λειτουργικό. Το χρυσό αυτό βραβείο είναι κατάκτηση του προσωπικού του ΤΕΠ».
Οι νέοι οικίσκοι
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, βλέποντας οι υπεύθυνοι του ΤΕΠ πως το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι προ των πυλών, ξεκίνησαν από τον Ιούνιο με την βοήθεια της Διοίκησης και των τεχνικών υπηρεσιών του Π.Γ.Ν.Ι. να σχεδιάζουν νέες δομές επεκτείνοντας το Τμήμα με οικίσκους αρνητικής πίεσης για την φροντίδα και ασφάλεια όσων αναζητούσαν τις υπηρεσίες του. Τα σχέδια των νέων δομών υλοποιήθηκαν ταχύτατα με τον κ. Κιτσάκο να επισημαίνει ιδιαίτερα την προσωπική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη και του Διοικητή του Πανεπ. Νοσοκομείου Νίκου Κατσακιώρη. Οι συγκεκριμένες δομές covid19 του Π.Γ.Ν.Ι. είναι, όπως σημειώνει, παγκοσμίως πρωτοποριακές καθώς διαχωρίζουν τους επιβεβαιωμένους με κορωνοϊό ασθενείς από τους υπόπτους.
Κλείνοντας, ο Διευθυντής του ΤΕΠ απευθύνει και δημόσια ένα μεγάλο μπράβο στο προσωπικό του Τμήματος που, όπως τονίζει, «με αυταπάρνηση συνεχίζει για έβδομο μήνα να δίνει την μάχη με τον φονικό ιό SARS-cov2», σημειώνοντας πως «χωρίς την βοήθεια αυτών των ηρώων δεν θα ήταν εφικτές οι ανωτέρω περιγραφείσες λειτουργίες και φυσικά οι διακρίσεις».