Με ελέγχους θα μπει «φρένο» στις ελληνοποιήσεις μελιού!

on .

MELI

• Αθέμιτο ανταγωνισμό στους δεκάδες μελισσοκόμους και της Ηπείρου, οι οποίοι φημίζονται για το εξαιρετικής ποιότητας μέλι που παράγουν, δημιουργούσαν συγκεκριμένες εταιρείες που συσκεύαζαν και διέθεταν στο εμπόριο νοθευμένο μέλι. Μάλιστα, συχνό φαινόμενο είναι οι ελληνοποιήσεις μελιού κατώτερης ποιότητας που εισάγεται στην Ελλάδα από άλλες χώρες.
Στο θέμα αναφέρεται ο Νίκος Κατσαρός, πρ. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ – πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ και Διευθυντής σήμερα του Τμήματος Διατροφολογίας στο New York College, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη διατροφική αξία του ελληνικού μελιού σε αντίθεση με το νοθευμένο προϊόν. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη ελέγχων στα σύνορα της χώρας μας για τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων.

Ακατάλληλο μέλι
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος «επίσημος έλεγχος για την νοθεία του μελιού έτους 2020», διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες εταιρείες συσκεύαζαν και διέθεταν στο εμπόριο «μέλια» με διάφορες ονομασίες που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιείχαν χημική ουσία η οποία ήταν δείκτης παρουσίας της χρωστικής καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d), το οποίο δεν επιτρέπεται στο μέλι. Ως αποτέλεσμα, τα μέλια αυτά χαρακτηρίστηκαν ως «μη κανονικά – μη ασφαλή», αποσύρθηκαν από την αγορά και ο ΕΦΕΤ ζήτησε από όσους τα έχουν προμηθευτεί να μην τα καταναλώσουν!

Το ελληνικό είναι γνήσιο!
Όπως αναφέρει ο Νίκος Κατσαρός σε άρθρο του, στο μέλι ως φυσικό προϊόν, δεν επιτρέπεται η προσθήκη καμίας άλλης ουσίας. Αν προστεθεί κάτι, είναι νοθεία και το προϊόν δεν είναι μέλι. Εξάλλου, η προσθήκη καραμελοχρώματος στο ελληνικό μέλι δεν έχει νόημα γιατί από την φύση του δεν χρειάζεται καμία «βελτίωση». Προφανώς η χρήση καραμελοχρώματος καλύπτει άλλες πρακτικές νοθείας, γι΄ αυτό και οι τιμές στο ράφι αυτών των «ελληνικών μελιών» είναι τόσο φθηνές. Άρα τα «μέλια» των νοθευμένων δειγμάτων δεν ήταν μέλια.
Σύμφωνα με τον πρ. πρόεδρο του ΕΦΕΤ, η νοθεία με το καραμελόχρωμα δεν αφορά τους μελισσοκόμους αλλά τις συγκεκριμένες εταιρείες για δικούς τους ύποπτους λόγους. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για να «βάφουν» σιρόπια ζάχαρης που είναι ανοιχτόχρωμα.

Έλεγχοι στα σύνορα
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαρός, αν το κράτος κινηθεί έγκαιρα και σωστά, περιορίζει τη νοθεία. Πιο συγκεκριμένα, εάν γίνουν έλεγχοι και στις πύλες εισόδου της χώρας τότε θα περιορισθεί και το μέγεθος των Ελληνοποιήσεων του μελιού, που είναι πραγματική μάστιγα, καθώς μέλια από τη Βουλγαρία και άλλες πρώην Ανατολικές χώρες και χώρες της Νότιας Ασίας, τα οποία είναι άχρωμα, εισάγονται, προστίθεται άρωμα (εσάνς) και καραμελόχρωμα και βαφτίζονται ελληνικά.
Ο πρ. πρόεδρος του ΕΦΕΤ επισημαίνει ακόμη ότι ο καταναλωτής πρέπει να διαβάζει προσεκτικά την ετικέτα, καθώς η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει την αναγραφή της χώρας καταγωγής του μελιού και να εμπιστεύεται τους κρατικούς ελέγχους, αφού, όπως τονίζει, οι κρατικοί μηχανισμοί και οι νόμιμοι φορείς του κλάδου φροντίζουν για την ασφάλεια και προστασία το μελιού.

Όχι στα νοθευμένα…
«Το μέλι, το νέκταρ των θεών, δεν είναι απλά μία γλυκιά ουσία, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με άρωμα και γεύση, αλλά ένας ουσιαστικός παράγων που δρά συμπληρωματικά στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Οι Έλληνες και άλλοι λαοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν εντάξει το μέλι στην διατροφή τους, ως ένα εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο: είναι ο καθημερινός σύμμαχος της υγείας μας», αναφέρει ο Ν. Κατσαρός.
Σπεύδει όμως να συμπληρώσει πως αυτά ισχύουν για το γνήσιο μέλι και όχι για τα νοθευμένα και υποβαθμισμένα φθηνά μέλια. Όπως τονίζει καταλήγοντας, «το ελληνικό μέλι, διεθνώς αναγνωρισμένο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το μέλι των Ελλήνων μελισσοκόμων και παραγωγών, είναι το μέλι που πρέπει να επιλέγουν οι Έλληνες καταναλωτές και όχι τα φθηνά κατώτερης και αμφισβητούμενης ποιότητας μέλια».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ