Δεκάδες νεκρά πλατάνια και στην κοιλάδα του Λούρου…

on .

119200798 1944278705696064 2798876143362111440 n

• Σε ένα απέραντο «νεκροταφείο» πλατάνων έχει μετατραπεί και η κοιλάδα του ποταμού Λούρου κατά μήκος της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, την οποία επίσης χτύπησε η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους», που θερίζει κατά δεκάδες τα δέντρα.
Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ειδικά το τμήμα από τα λεγόμενα «Πλατανάκια» ως το Κουκλέσι, η οποία όμως αλλάζει όψη τους τελευταίους μήνες ακολουθώντας τη «μοίρα» κι άλλων παραποτάμιων περιοχών, όπως για παράδειγμα εκείνης του Καλαμά, όπου η εικόνα του περιβάλλοντος έχει μεταβληθεί ριζικά.
Όσο για τους ειδικούς, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν, επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» για τη σωτηρία των δέντρων από την καταστροφική αυτή ασθένεια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Επίκειται απομάκρυνση
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου αναμένεται να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των δέντρων που ξεράθηκαν από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους στην κοιλάδα του Λούρου, καθώς κάτοικοι της περιοχής Κουκλεσίου έχουν ενημερώσει ότι ήδη προσβλήθηκαν πολλά δέντρα που βρίσκονται εκατέρωθεν του ποταμού και συγκεκριμένα στην περιοχή από την περιοχή Ζήτα - Πλατανάκια έως το Κουκλέσι σε όλο το εύρος του πλατανόδασους. Η απομάκρυνση και η καύση τους, όπως αναφέρει το «Epiruspost.gr» είναι επιβεβλημένη ώστε να προληφθούν τυχόν πλημμύρες και καταστροφές σε μονάδες ψαριών, καλλιέργειες και αποθήκες.
Μεταδίδεται εύκολα!
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δασάρχης Πρέβεζας, Βασίλης Κορμέτζας στο ΑΠΕ, η νόσος των πλατάνων εμφανίστηκε πριν από περίπου 15 χρόνια στη Δυτική Πελοπόννησο και μέχρι σήμερα, όπως όλα δείχνουν, κανένας δεν μπορεί να την τιθασεύσει. Μεταδίδεται από εργαλεία ή μηχανήματα τα οποία, όπως μετακινούνται για εργασίες από περιοχή σε περιοχή, μεταφέρουν το μύκητα. Μάλιστα, σημείωσε πως αντέχει πάνω στο ατσάλι περισσότερα από 15 χρόνια!
«Χρειάζεται χλωριωμένο νερό ή οινόπνευμα ή καυτηρίαση σε εργαλεία και μηχανήματα, πριν χρησιμοποιηθούν» τονίζει ο κ. Κορμέτζας, κάτι που δυστυχώς δεν τηρείται. Ο μύκητας μεταφέρεται από δέντρο σε δέντρο με το υπόγειο ριζικό σύστημα. Αυτή είναι και η αρχή της καταστροφής σε όλες τις παρόχθιες περιοχές όπου υπάρχουν οικοσυστήματα πλατάνων.
Και στα Γιάννενα…
Εξάλλου, όπως έχει γράψει πρόσφατα και ο «Π.Λ.», το μεταχρωματικό έλκος «χτύπησε» ήδη και τα πλατάνια στα Γιάννενα, περιμετρικά του Κάστρου, στην Παραλίμνιο περιοχή και σε άλλα σημεία της πόλης. Ο Δήμος σε συνεργασία με το Δασαρχείο πρόκειται να προσωρήσουν σε κόψιμο δεκάδων δέντρων για να εμποδίσουν μία ολοκληρωτική καταστροφή.
Στην περιοχή των Ιωαννίνων υπάρχουν πολλές εστίες της νόσου με τους ειδικούς να εκτιμούν πως σε ένα μεγάλο ποσοστό το μύκητα μετέφεραν ελληνικά μηχανήματα που δούλευαν στην Αλβανία και μολύνθηκαν, καθώς εκεί η νόσος θέρισε όλα τα πλατάνια.