Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται πράξη και στο Δήμο μας!

on .

ELISAF LYKOGIORGOS 
Σταδιακά πράξη γίνεται η μετατροπή των Ιωαννίνων σε «έξυπνη πόλη», όπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Λυκογιώργο, παρουσιάζοντας την πορεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες που τίθενται για το επόμενο διάστημα.
Κατά τον δήμαρχο «η πιο ουσιαστική αλλαγή που έγινε μέχρι σήμερα είναι η εγκατάσταση και πλήρη λειτουργία του προγράμματος Ίριδα που έρχεται να ανατρέψει ένα ολόκληρο κατεστημένο και να μετατρέψει το Δήμο σε μία πραγματική σύγχρονη δομή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές».
Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι την παραπάνω διαπίστωση δε συμμερίζεται ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, που μόλις προχθές έθετε ως πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών την έλλειψη συστηματικής εκπαίδευσης για την εκμάθηση του προγράμματος.
Δράσεις που υλοποιήθηκαν 
Όπως τονίστηκε στην συνέντευξη Τύπου στις δράσεις που ήδη υλοποιήθηκαν περιλαμβάνονται η δημιουργία διαδικτυακού καναλιού του Δήμου στο youtube, η διοργάνωση τηλεδιασκέψεων με χρήση της πλατφόρμας epresence και η πλήρης λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων Ίριδα.
Με την Ίριδα καταργήθηκε το δαιδαλώδες σύστημα των έντεκα πρωτοκόλλων, έγινε εξοικονόμηση χρόνου στην διακίνηση της αλληλογραφίας, γίνεται άμεση χρέωση των αιτημάτων των πολιτών στις αρμόδιες διευθύνσεις και μειώθηκε το κόστος λειτουργίας του Δήμου.
Ο Δήμος προχωρά στη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων κι έτσι οι υπηρεσίες του θα έχουν την δυνατότητα διαχείρισης και ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των συμβάσεων είτε αφορούν σε προμήθειες, είτε σε έργα, είτε σε υπηρεσίες.
Ο κ. Λυκογιώργος έκανε ειδική μνεία στην επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών παροχής ασύρματου δικτύου στους δημότες με την δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων σε όλη την πόλη.  
Τι σχεδιάζεται…
Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και έχουν σχεδιαστεί είτε από την σημερινή είτε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή είναι οι ακόλουθες:  
- Πρόγραμμα Διαχείρισης των πόρων του ΜΑΝ – Ασύρματη Επέκταση σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη (δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων στην πόλη). Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2023
- Γραφείο Γεωχωρικών Δεδομένων Δήμου Ιωαννιτών (αποτελεσματική διαχείριση των ανοιχτών δεδομένων του Δήμου). Το γραφείο γεωχωρικών δεδομένων του Δήμου Ιωαννιτών θα είναι μία οριζόντια δομή η οποία θα λειτουργεί σε συνεργασία με όλες τις διευθύνσεις του Δήμου, με σκοπό να συγκεντρώνονται, να οργανώνονται και να ενημερώνονται δυναμικά όλα τα δεδομένα που έχουν χωρική διάσταση. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2023
- Διαχείριση και Ψηφιοποίηση Δεδομένων Πολεοδομικού Ενδιαφέροντος (αποτελεσματική διαχείριση των ανοιχτών δεδομένων του Δήμου). Αντικείμενο είναι η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου οικοδομικών αδειών το οποίο τηρείται σήμερα στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας καθώς και η προμήθεια και λειτουργία πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων. Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2022 
- Εφαρμογή Τεχνολογιών Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης για την λίμνη Παμβώτιδα (αποτελεσματική διαχείριση των ανοιχτών δεδομένων του Δήμου). Αντικείμενο είναι η τηλεματική παρακολούθηση και επέμβαση (στην επιφάνεια αλλά και στον βυθό) με χρήση ρομποτικών συστημάτων τα οποία θα αξιοποιούν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης ενάντια στην ρύπανση και υποβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας. Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2023
- Ανακατασκευή Ιστοσελίδας – portal Δήμου Ιωαννιτών για ταχύτερη, πληρέστερη και πιο άμεση επικοινωνία δημοτών και επισκεπτών με τις δημοτικές υπηρεσίες.
- Πλατφόρμα Αμφίδρομης Επικοινωνίας Πολιτών. 
- Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης – middleware (ταχύτερη, πληρέστερη και πιο άμεση επικοινωνία δημοτών και επισκεπτών με τις δημοτικές υπηρεσίες). Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2022. 
- Διαχείριση κάδων και περιβαλλοντικών δεδομένων (αξιοποίηση εφαρμογών έξυπνης πόλης σε διαφορετικούς τομείς παραγωγικών δραστηριοτήτων του Δήμου). Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2022. 
- Τουριστική προβολή με χρήση έξυπνων αισθητήρων τύπου beacon (αξιοποίηση εφαρμογών έξυπνης πόλης σε διαφορετικούς τομείς παραγωγικών δραστηριοτήτων του Δήμου). Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2022. 
- Πλατφόρμα Ψηφιακών Υπηρεσιών (εκσυγχρονισμός των λειτουργιών και υπηρεσιών του Δήμου και ενίσχυση της διοικητικής λειτουργίας). 
- Δημιουργία Υποδομής Δομημένης Καλωδίωσης (Αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών του Δήμου). Δημιουργία υποδομής δομημένης καλωδίωσης σε κτίρια του Δήμου (όπου απαιτείται), προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ταχύτητα απόκρισης και ασφάλεια του δικτύου. Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2021
- Δημιουργία Ψηφιακού Συμβουλίου. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση με την εδραίωση μόνιμης συνεργασίας με το τμήμα Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.