Καιρός να αλλάξουν… πορεία (!) οι συνδικαλιστές στα Γιάννενα

on .

ADEDY APERGIA 15 10 20

• Λίγο ο ψυχρός και βροχερός καιρός, λίγο η ψυχολογική κόπωση των πολιτών, ειδικά των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, από τις απανωτές κινητοποιήσεις και η χθεσινή πορεία που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα παρουσίαζε μία εικόνα το λιγότερο… υποτονική!
Το γεγονός αυτό,η συμμετοχή δηλαδή μίας χούφτας ανθρώπων, κυριολεκτικά, στο κεντρικό τμήμα της κινητοποίησης, στην «ουρά» της οποίας βρέθηκε το ΠΑΜΕ, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, όπως και το γεγονός ότι ελάχιστοι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών και φορέων επέλεξαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικαλιστών.

Τι μπορεί να φταίει;
Τι φταίει για την απογοητευτική εικόνα της χθεσινής απεργιακής κινητοποίησης; Το ότι μέσα στο τελευταίο διάστημα έγιναν τόσες πολλές πορείες σίγουρα έπαιξε έναν ρόλο. Από την άλλη, η ΑΔΕΔΥ πρόβαλλε μεν αιτήματα, τα οποία είναι εν πολλοίς δίκαια, όμως συμπεριέλαβε σ’ αυτά και ορισμένα που μοιάζουν τελείως ανεδαφικά αυτή τη στιγμή, που μεγάλο μέρος του κόσμου της εργασίας δίνει αγώνα για την επιβίωσή του.
Για παράδειγμα, με την πανδημία να… καλπάζει και την οικονομία να υποφέρει, αιτήματα όπως η επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας και για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες είναι τουλάχιστον… ουτοπικά, όπως εκτός πραγματικότητας είναι και η διεκδίκηση για αύξηση των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον! Επίσης, τη στιγμή που μαίνεται η «μάχη» με την πανδημία, ποιος απλός εργαζόμενος θα καθίσει να προβληματιστεί με την απαίτηση της ΑΔΕΔΥ να καταργηθεί ο νόμος που περιορίζει τις διαδηλώσεις, οι οποίες εξάλλου γίνονται κανονικά και μετά την ψήφισή του.

***
Εικόνες λοιπόν όπως αυτές από τη χθεσινή κινητοποίηση θα πρέπει να βάλουν σε σκέψεις τους συνδικαλιστές, οι οποίοι καλό θα ήταν να δουν πώς θα «συνδεθούν» ξανά, με ποιο τρόπο θα ανοίξουν νέο δίαυλο επικοινωνίας με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος μοιάζει πια να τους έχει γυρίσει την πλάτη!