Και τα Γιαννιώτικα περίπτερα να ενισχυθούν από την Περιφέρεια!

on .

PERIPTERO GIANNENA
• Στην… κόψη του ξυραφιού έχουν βρεθεί τους τελευταίους μήνες και τα περίπτερα στα Γιάννενα, τα οποία, εν μέσω πανδημίας δίνουν έναν κυριολεκτικά άνισο αγώνα επιβίωσης, με αρκετά απ’ αυτά να τον έχουν χάσει και να έχουν οδηγηθεί, δυστυχώς, σε λουκέτο.
Κι ενώ οι ιδιοκτήτες περιπτέρων ζητούν στήριξη, ένα νέο μέτρο έρχεται να ρυθμίσει τη βραδινή τουλάχιστον λειτουργία τους, καθώς με τον χάρτη υγειονομικού ενδιαφέροντος που έγινε γνωστός τις προηγούμενες ημέρες, μπαίνουν νέοι κανόνες και για τα περίπτερα όλης της χώρας.
 Όχι αλκοόλ μετά τις 12!
Συγκεκριμένα, ακόμα και στις λεγόμενες «πράσινες» περιοχές, απαγορεύεται πλέον η πώληση αλκοόλ σε πελάτες από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Μέτρο που στοχεύει στον περιορισμό του συνωστισμού στις πλατείες και τους δρόμους. Παράλληλα, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι υποχρεώνονται να μεριμνούν ώστε τα ποτά να μην είναι εμφανή στις βιτρίνες των ψυγείων των περιπτέρων. 
Φυσικά, η νέα ρύθμιση αφορά κατά βάση τα περίπτερα που διανυκτερεύουν, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν μειωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα εξαιτίας του περιορισμού στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης. 
 Ο Πρόεδρος Περιπτερούχων
Ο «Π.Λ.» έχει ασχοληθεί ξανά με το θέμα των περιπτέρων στα Γιάννενα που λόγω πανδημίας έχουν δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα το τελευταίο διάστημα. Στο θέμα επανήλθε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Περιπτερούχων Ν. Ιωαννόνων Παναγιώτης Σίνδρος, ο οποίος χαρακτήρισε άδικο για τον κλάδο το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες περιπτέρων δεν μπορούν να επωφεληθούν της ενίσχυσης που προσφέρει ειδικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο στηρίζει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά από τον κορωνοϊό.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει εξαιρεθεί της συγκεκριμένης ενίσχυσης ο ΚΑΔ των περιπτέρων, παρόλο που κι αυτά είχαν ενταχθεί και ενισχύθηκαν οικονομικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας ως πληττόμενες από το κορωνοϊό επιχειρήσεις. Οι επιχορηγήσεις κυμαίνονται από 3.000 έως 15.000 ευρώ και μπορούν να δώσουν ανάσα στους επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου εν μέσω μίας πολύ δύσκολης συγκυρίας.
 Αναγκαία η στήριξη
Σημεία αναφοράς σε κάθε γειτονιά και μόνιμοι σταθμοί για χιλιάδες πολίτες όταν βγαίνουν απ’ το σπίτι τους, τα περίπτερα παίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες έναν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο και στα Γιάννενα. 
Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους από την Περιφέρεια και τη Διαχειριστική της Αρχή, γιατί η περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού τους θα έχει αρνητικές συνέπειες για την πόλη. Επομένως, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βρεθεί μία φόρμουλα που θα επιτρέψει την ένταξή τους στο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας. 
Το συγκεκριμένο αίτημα των περιπτερούχων είναι δίκαιο και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης θα πρέπει να το δει με θετική διάθεση, γιατί πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα. 
 ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ