Υγεία και Παιδεία στο επίκεντρο της σημερινής κινητοποίησης

on .

119200798 1944278705696064 2798876143362111440 n
• Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα η ΑΔΕΔΥ, με το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντοπίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι στους χώρους της Υγείας και της Παιδείας. 
Όσον αφορά την
Υγεία οι εργαζόμενοι ζητούν κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων επέκταση, του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ενίσχυση του εξοπλισμού των Νοσοκομείων κ.α.
Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί και στα Γιάννενα επιμένουν στη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, μόνιμες προσλήψεις κ.α.
 Ο δεκάλογος της ΑΔΕΔΥ
Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κωδικοποιεί σε 10 σημεία το πλαίσιο των αιτημάτων των εργαζομένων, ως εξής:
- Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.
- Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
- Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
-Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο.
-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. 
- Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).                                                                                                          
- Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. 
- Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις.
-Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών…
-Κανένας πλειστηριασμός.
 Οι εργαζόμενοι του Δήμου
Στο μεταξύ, σε δίωρη στάση εργασίας προχώρησαν χθες εργαζόμενοι στο Δήμο με συγκέντρωση στο κτίριο της Καπλάνη, ενώ από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, δεν φαίνεται να έμειναν ικανοποιημένοι από την συνάντηση που είχαν με τον Δήμαρχο. Κάνουν λόγο για αδιάλλακτη συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι η λειτουργία των υπηρεσιών των Ιωαννίνων κάθε μέρα χειροτερεύει (σε διπλανή στήλη καταγράφονται τα τεράστια προβλήματα στην Πολεοδομία).
Οι εργαζόμενοι στο Δήμο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, διαμαρτυρήθηκαν για την υποστελέχωση, τους ακατάλληλους χώρους, τον συνωστισμό και την έλλειψη μέτρων προφύλαξης από την πανδημία.   Στο Δήμαρχο τέθηκαν μεταξύ άλλων, τα παρακάτω θέματα: 
- Μετακινήσεις προσωπικού αντί για προσλήψεις. 
- Ακατάλληλα κτίρια. 
- Θερμομετρήσεις, έλεγχος και καταγραφή όσων μπαίνουν στα κτίρια, μέτρα προστασίας από την πανδημία. 
- Προληπτικά τεστ για τον κορωνοϊό. 
- Προσλήψεις συμβασιούχων στην καθαριότητα.