Το κρύο «σφίγγει» καιρός για θέρμανση!

on .

EIDH THERMANSHS

 

• Η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και η αλλαγή του καιρού τις τελευταίες μέρες, με τις βροχές και καταιγίδες σε όλη σχεδόν τη χώρα, φέρνει στο επίκεντρο του οικογενειακού προγραμματισμού το θέμα της θέρμανσης.

Ήδη, στα ορεινά άρχισαν να δουλεύουν σόμπες και τζάκια τις βραδινές ώρες, αφού η θερμοκρασία κατρακυλά σε χαμηλά επίπεδα.
Αύριο (15 Οκτωβρίου) ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ σε αναμονή βρίσκονται οι καταναλωτές για το επίδομα, που αναμένεται να καταβληθεί προκαταβολικά έως το τέλος του χρόνου. Μάλιστα φέτος εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί όχι μόνο για αγορά πετρελαίου αλλά και για άλλου είδους ενέργεια (φυσικό αέριο, υγραέριο ή ακόμα και για καυσόξυλα).
Για προμήθεια πετρελαίου οι καταναλωτές βρίσκονται ακόμη σε αναμονή, καθώς περιμένουν να δουν από ποια τιμή θα ξεκινήσει αύριο η διάθεσή του, ενώ όσον αφορά τα καυσόξυλα έχουν αρχίσει οι πρώτες παραγγελίες, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο γνωστός ξυλέμπορος Ιωάννης Ντασταμάνης και σε τιμές ίδιες με πέρυσι.

Το πετρέλαιο
Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης πάντως, οι έμποροι του κλάδου εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει με τιμή χαμηλότερη από 20 έως 23%, συγκριτικά με πέρυσι τον Οκτώβριο. Εάν αυτό τελικά συμβεί, σημαίνει ότι η θα διαμορφωθεί στα 0,80 ευρώ το λίτρο από 1,037 στις 15 Οκτωβρίου του 2019! Οι παραπάνω τιμές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, βασίζονται σε στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων και αφορούν τον πανελλήνιο σταθμισμένο μέσο όρο τιμής του πετρελαίου, ενώ η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στην μεγάλη πτώση που σημείωσε η τιμή του μπρεντ διεθνώς.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά νοικοκυριά και στην Ήπειρο είχαν «φουλάρει» την δεξαμενή τους από την περασμένη Άνοιξη που η τιμή του πετρελαίου είχε κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (έως και 0,76 ευρώ) και μάλιστα η Κυβέρνηση είχε δώσει παράταση στην διάθεσή του μέχρι 31 Μαΐου.

Οι τιμές στα καυσόξυλα
Όσον αφορά τα καυσόξυλα, όπως δήλωσε στον «Π.Λ.» ο κ. Ντασταμάνης, η τιμή τους κινείται στα περυσινά επίπεδα. Ενδεικτικά πουρνάρι – ελιά κυμαίνονται περί τα 90 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο, ενώ δρυς και οξιά πωλούνται περίπου στα 70 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι δυο χωρικά κυβικά είναι περίπου ένας τόνος.

Προέκταση επιδότησης;
Στο μεταξύ, ερωτηθείς ο κ. Ντασταμάνης για το ενδεχόμενο φέτος να επιδοτηθούν και άλλα καύσιμα εκτός του πετρελαίου, ανέφερε ότι μια τέτοια εξέλιξη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς έτσι θα μπορέσουν περισσότεροι να λάβουν την ενίσχυση. Ειδικά στα ορεινά χωριά, τόνισε, πολλοί είναι και εκείνοι που δεν έχουν καλοριφέρ και ζεσταίνονται με εναλλακτικούς τρόπους. Και εύλογα αναρωτήθηκε: «Εάν κάποιος έχει σπίτι του σόμπα ή τζάκι ή ζεσταίνεται με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, όπως υγραέριο ή ηλεκτρικό, γιατί να μην τον καλύπτει το επίδομα θέρμανσης;».
Μέχρι τώρα δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα, εάν όμως αυτό αλλάξει θα δώσει και σ’ αυτά τα νοικοκυριά σημαντική ανάσα, που ας σημειωθεί ο χειμώνας ειδικά στα ορεινά της Ηπείρου έχει και διάρκεια και μεγαλύτερη ένταση.