Διαμαρτυρίες για ν’ ανοίξει το Τελωνείο Μαυροματίου

on .

TELONEIO MAYROMATI

• «Να ανοίξει τώρα το Τελωνείο Μαυροματίου» τηρώντας τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, ζήτησαν οι Βορειοηπειρώτες με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από τη μια πλευρά (την ελληνική) και από την άλλη (την αλβανική).
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας οργάνωσε την εκδήλωση επί ελληνικού εδάφους και κάτοικοι του Δήμου Φοινικαίων επί αλβανικού εδάφους.
Και αυτό για να γίνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι το παρατεταμένο κλείσιμο, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα εντεύθεν και εκείθεν των συνόρων.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι κάτοικοι του δήμου Φοινικαίων, όλης σχεδόν της περιοχής από τα σύνορα μέχρι τους Αγίους Σαράντα, πέρα από τα 100 ευρώ, που πληρώνουν για το τεστ και την επταήμερη καραντίνα, αναγκάζονται αν και είναι δίπλα, για να έρθουν στη Θεσπρωτία, να κάνουν ολόκληρο κύκλο μέσω Κακαβιάς, όπου ταλαιπωρούνται στις ουρές.
Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και έχουν ανάγκη από φάρμακα κυρίως, αλλά και τους δικούς τους, που ούτε να έρθουν να τους δουν μπορούν ούτε εκείνοι να πάνε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους οργανωτές, αλλά και τους τοπικούς φορείς της Θεσπρωτίας, στην εκδήλωση «παρών» ήταν και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, που απηύθυνε και χαιρετισμό.
Η αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου εδώ και έξι περίπου μήνες, έχει δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στη Θεσπρωτία, όπου ούτως ή άλλως οι επιχειρήσεις ταλανίζονται, αλλά και στις λίγες μικρές επιχειρήσεις του χώρου της Ελληνικής Μειονότητας.
Εξάλλου άτομα από την Ελληνική Μειονότητα συγκεντρώθηκαν στην αλβανική πλευρά, ένωσαν τη φωνή τους με τους διαμαρτυρόμενους από την απέναντι πλευρά και έκαναν έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή τους και να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση το Τελωνείο Μαυροματίου.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν μέλη του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «ο Πύρρος», καθώς και οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών Λευκάδας.
Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν δεκάδες σύλλογοι Βορειοηπειρωτών της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Η. Μ.