Καθοριστική η έγκυρη διάγνωση των ρευματικών παθήσεων!

on .

ARTHRITIDA

• Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας η σημερινή (12 Οκτωβρίου) που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης και της γρήγορης πρόσβασης στη θεραπεία.
Σε ανακοίνωσή της η Ρευματολογική Κλινική του Πανεπ. Ιωαννίνων (την υπογράφει η καθηγήτρια κ. Παρασκευή Β. Βούλγαρη) επισημαίνει ότι φέτος λόγω της πανδημίας που πλήττει και τη χώρα μας οι δράσεις της Κλινικής θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξουν ενημερωτικά φυλλάδια στο site: www.rheumatology.gr για την ενημέρωση του κοινού για τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.
Η αρθρίτιδα, η οποία αποτελεί εκδήλωση πολλών ρευματολογικών νοσημάτων είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις. Τα ρευματικά νοσήματα (ΡΝ) πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων. Πιο συχνά προσβάλλονται άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών καθώς και οι γυναίκες οι οποίες συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.
3 εκατ. Έλληνες!
Υπολογίζεται ότι από ΡΝ προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με ΡΝ ανέρχονται σε 120.000.000 ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000. Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα).
Οι Ρευματικές παθήσεις συνοδεύονται από υψηλό άμεσο και έμμεσο κόστος και αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμα μία πάθηση όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ενημέρωση συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη και εξέλιξη κάποιων μορφών αρθρίτιδας. Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση και έκβαση των νοσημάτων. Ο ρόλος του ρευματολόγου είναι σημαντικός στην παρακολούθηση των ασθενών με χρόνια ρευματικά νοσήματα.

Web Baner Antigoni