Πλήρη εθνική σύνταξη ζητούν οι Β/Ηπειρώτες

on .

BOREIOHPEIROTES DIAMARTYRIA SYNTAKSH

Συντάξεις που περισσότερο μοιάζουν με… χαρτζιλίκι εξακολουθούν να λαμβάνουν από την Ελλάδα δεκάδες ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι έπεσαν θύμα του περίφημου Νόμου Κατρούγκαλου και των δυσμενών του ρυθμίσεων.
Σχημάτισαν λοιπόν μία Επιτροπή και ζητούν το αυτονόητο. Με τροπολογία να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη, η οποία ούτως ή άλλως είναι χαμηλή. Την επίλυση του ζητήματος έχει υποσχεθεί επίσημα η σημερινή Κυβέρνηση, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει μεριμνήσει σχετικά.
Κανένας πλήρη σύνταξη
Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου δεν υπάρχει Βορειοηπειρώτης ο οποίος να δικαιούται πλήρη εθνική σύνταξη, αφού, για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο συνταξιούχος να έχει συμπληρώσει αποδεδειγμένα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Όπως υπενθυμίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Ασφαλισμένων Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών, τα σύνορα της Αλβανίας με τη χώρα μας άνοιξαν στα τέλη του 1990. Πριν από τη χρονιά αυτή κανένας Έλληνας της Αλβανίας δεν μπορούσε να περάσει και να ζήσει στην Ελλάδα.
Εξάλλου, το σύνολο των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών μπορούν να βεβαιώσουν τη μόνιμη παραμονή τους και εργασία στην Ελλάδα, μόνο μετά το 1998, δηλαδή για τα τελευταία 22 χρόνια, όχι επειδή δεν διέμεναν στην χώρα, αλλά επειδή η ελληνική Πολιτεία δεν χορηγούσε πριν την από τη χρονιά αυτή το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς!
Έτσι, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, αφαιρείται από τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών ένα ποσοστό 40 – 50%, που αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των 194 ευρώ, από μία μικρή ούτως ή άλλως σύνταξη!
Δεσμεύσεις της ΝΔ
Στο μεταξύ, ήδη από τον Μάιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ως αρχηγός τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι θα αποκαταστήσει την εν λόγω αδικία στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας. Παρόλα αυτά, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο έγιναν ριζικές αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου δεν περιελήφθη κάποια σχετική τροπολογία, με αποτέλεσμα οι δυσμενείς ρυθμίσεις για τους Βορειοηπειρώτες να παραμένουν σε ισχύ. Έτσι, η θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης γίνεται μόνο για πολίτες των οποίων πιστοποιείται η διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια.
Υπήρξε και μία δεύτερη διαβεβαίωση διά στόματος του Υπουργού Εργασίας Ν. Βρούτση την ημέρα ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου ότι το ζήτημα θα λυνόταν με τροπολογία ως τον περασμένο Μάρτιο, όμως και αυτή δεν υλοποιήθηκε μέχρι στιγμής. Κάπως έτσι, δεκάδες Βορειοηπειρώτες εξακολουθούν να λαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις.
Όχι στις διακρίσεις!
«Όλα το πολιτικά κόμματα, έχουν παραδεχτεί ότι ο νόμος αυτός είναι άδικος. Ήρθε η στιγμή να σταθούν στο ύψος των δημοσίων, γραπτών και προφορικών τους δεσμεύσεων», τονίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ασφαλισμένων Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών και προσθέτει: «Οι Έλληνες της Αλβανίας, δεν ζητάνε αποζημίωση ή βοήθεια από την Ελλάδα. Ζητάνε απλώς, η Ελλάδα να μην κάνει εις βάρος τους ρατσιστικές διακρίσεις και να μην περιθωριοποιεί τα μέλη της κοινότητας».