Επικίνδυνη ουσία βρέθηκε στα δολώματα των Σερβιανών

on .

fola serviana

• H ύπαρξη της οργανικής χημικής ουσίας tetramethylpyrazine πιστοποιήθηκε στα Σερβιανά Ιωανίνων, όπου τον περασμένο Απρίλο υπήρξε διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων (σαρδέλες εμποτισμένες με δηλητήριο).

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στο συγκεκριμένο σημείο με τον κ. Θ. Μπάκα για απομάκρυνση των επικίνδυνων δολωμάτων και αποστολή τους για τοξικολογική ανάλυση σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου. Η τοξικολογική ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Τοξικολογίας, Κατάλοιπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Φορέας καλεί τους πολίτες να συμβάλλουν με άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών (Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, Δασαρχείο, Κτηνιατρική Υπηρεσία, Αστυνομία, κ.ά.) σε περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτο περιστατικό, καθώς, όπως αναφέρει, «η έγκαιρη πληροφόρηση μπορεί να αποτρέψει το θάνατο πολλών ειδών βιοποικιλότητας αλλά και να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία».