Στην Αλβανία πεθαμένοι στην Ελλάδα… ζωντανοί!

on .

ASTYNOMIKES TAYTOTHTES
• Τελειωμό δεν έχουν, στην κυριολεξία, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του Ελληνικού Κράτους που από τη μία μεριά δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών και από την άλλη δημιουργούν προβλήματα και στη δική του λειτουργία.
Η παραπάνω διαπίστωση βγαίνει αβίαστα όταν πληροφορείται κανείς την «δυσλειτουργία» που αντιμετωπίζουν συγγενείς Βορειοηπειρωτών πολιτών που έχουν πεθάνει, όταν επιχειρούν να παραδώσουν τις ελληνικές τους ταυτότητες όπως γίνεται και στη χώρα μας. Οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές αρνούνται να παραλάβουν τις ταυτότητες που η ίδια η Ελλάδα εξέδωσε στους Βορειοηπειρώτες ομογενείς, αναγνωρίζοντας έτσι την ιθαγένειά τους, επειδή αυτοί τυχαίνει να πεθάνουν στην Αλβανία! 
 «Δεν έχουμε εντολή…»
Θα αναρωτηθεί κανείς, ο Έλληνας παύει να είναι Έλληνας όταν δεν πεθάνει στη χώρα του; Ρητορικό το ερώτημα… 
Ωστόσο, υπάρχουν διακρίσεις, όπως καταγγέλλει στον «Π.Λ.» συγγενής ηλικιωμένου Βορειοηπειρώτη ο οποίος έφυγε από τη ζωή. 
Τουλάχιστον δύο φορές μέχρι τώρα επιχείρησε να παραδώσει την ταυτότητά του, την οποία εξέδωσε το ίδιο το ελληνικό Κράτος, στην Αστυνομία Ιωαννίνων. Δεν τα κατάφερε. Το αρμόδιο γραφείο αρνήθηκε να την παραλάβει με τη χαρακτηριστική φράση «δεν έχουμε εντολή»! Την συμβούλεψαν μάλιστα, ως εναλλακτική λύση, να… δηλώσει απώλεια της ταυτότητας! 
Κι αυτά όλα επειδή δεν έχει φροντίσει το αρμόδιο υπουργείο να επιλύσει το ζήτημα, κάνοντας μία ρύθμιση με βάση την οποία θα ισχύει και για τους ομογενείς ό,τι για τους υπόλοιπους Έλληνες όταν φεύγουν από τη ζωή. Δηλαδή, θα επιστρέφονται οι ταυτότητές τους στο Κράτος.
 Μένουν… ζωντανοί!
Με άλλα λόγια, συμπατριώτες μας που ζουν στην Αλβανία κι έχουν ελληνική ταυτότητα μπορεί να πεθαίνουν εκεί, όμως για την Ελλάδα εξακολουθούν να θεωρούνται… ζωντανοί! Είναι πολλές οι αντίστοιχες περιπτώσεις. Αυτό όμως είναι πρόβλημα γιατί έτσι η χώρα μας δεν ξέρει πόσοι και ποιοι είναι οι εν ζωή ομογενείς, άρα δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακόμα και πλαστογραφίας προσώπου και εξαπάτησης του κράτους από επιτήδειους που γνωρίζουν την γραφειοκρατική αυτή «αγκύλωση». 
Καλό θα ήταν λοιπόν τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη να δουν το θέμα και να φροντίσουν για την άμεση επίλυσή το, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στα κατά τόπους αστυνομικά γραφεία. Η λύση είναι πολύ εύκολη!