Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για ν’ ανοίξει το Τελωνείο Μαυροματίου

on .

teloneio
• Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τελωνείο Μαυροματίου Σαγιάδας, διεκδικώντας το άνοιγμά του, καθώς εδώ και μήνες παραμένει κλειστό, λόγω κορωνοϊού, οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας την ερχόμενη Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι. 
Οπως τονίζουν έχουν αποκοπεί από τον τόπο τους, καθώς ούτε αυτοί μπορούν να εισέλθουν στην Αλβανία, αλλά ούτε οι συγγενείς τους, ηλικιωμένοι κυρίως μπορούν να έρθουν στη Θεσπρωτία, παρά μόνο μέσω Κακαβιάς, που για τους κατοίκους των δήμων Κονίσπολης και Φοινικαίων είναι πολύ μακριά, και τηρώντας τους όρους, που έχουν θεσπιστεί.
Επιπλέον το άνοιγμα του Τελωνείου Μαυροματίου έχει ζητηθεί απ' όλους σχεδόν τους φορείς της Θεσπρωτίας, οι οποίοι επικαλούνται οικονομικούς λόγους. 
Σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας τονίζεται ότι «ενώ έχουν "γονατίσει" οικονομικά τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες καθώς κάθε φορά που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν 100 ευρώ το τεστ και να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα, ταυτόχρονα 6 μήνες τώρα οι κάτοικοι του Δήμου Φοινικαίων αναγκάζονται να διανύσουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις (ενώ το Μαυρομάτι είναι δίπλα τους) και να ταλαιπωρούνται στις ουρές της Κακαβιάς προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα». 
Και προστίθεται: «Η αναστολή λειτουργίας του τελωνείου του Μαυροματίου εκτός απ' την τεράστια ταλαιπωρία στους Βορειοηπειρώτες έχει δημιουργήσει οικονομικό στραγγαλισμό τόσο στην Θεσπρωτία όσο και στις ελάχιστες επιχειρήσεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας…».
Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Βορειοηπειρωτών στο Τελωνείο Μαυροματίου, θα συμμετέχουν μέλη του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "ο Πύρρος", καθώς και οι Σύλλογοι Βορειοηπειρωτών Λευκάδας, ενώ τη στηρίζουν δεκάδες Σύλλογοι Βορειοηπειρωτών της Αθήνας και άλλων πόλεων.
 H.Μ.