Οι καταλήψεις έληξαν, ώρα πλέον για τον… λογαριασμό!

on .

SXOLEIO KATALHPSH ZHMIES 1 6 10 20

• Οι καταλήψεις ολοκληρώθηκαν στα σχολεία της περιοχής μας και σειρά έχει ο… λογαριασμός, καθώς ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε ήδη την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε σχολεία της πόλης.

Με σοβαρές ζημιές εξάλλου βρέθηκε αντιμέτωπος και ο Δήμος Ζίτσας στο Λύκειο Ελεούσας!
Τη… νύφη για τις καταλήψεις, άσχετα αν οι ζημιές προκλήθηκαν από μαθητές ή εξωσχολικούς που εισχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες στα σχολεία εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή, θα πληρώσει ο Δήμος, δηλαδή οι Γιαννιώτες από την τσέπη τους, όπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις. Όσο για το ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των φθορών στα σχολικά κτίρια, αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ γνωστό.

«Μη λειτουργικό»…
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Γιάννενα εντοπίζεται στο 8ο Λύκειο, το οποίο έχει υποστεί τόσο μεγάλες ζημιές, που ο Δήμος σε χθεσινή του ανακοίνωση το περιγράφει ως «μη λειτουργικό». Με άλλα λόγια, δεν μπορεί προς το παρόν να λειτουργήσει ως σχολείο! Εδώ είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.
Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες είχε συγκροτηθεί ειδική επιτροπή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η οποία επισκέφθηκε όλα τα σχολεία και κατέγραψε τις ζημιές. Σε πολλές δε περιπτώσεις παρεμβαίνει το Εργοτάξιο.

Αναλαμβάνει εργολάβος
Μεγάλης έκτασης ζημιές καταγράφηκαν στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του 8ου Λυκείου Ιωαννίνων, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος. Ενδεικτικό είναι ότι παρότι η κατάληψη έληξε, εξακολουθούν να καταγράφονται ζημιές, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Πρόκειται για κατάσταση που μπορεί να «σηκώσει» ακόμα και παρέμβαση της δικαιοσύνης, πράγμα που έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ο Δήμος.
Στους χώρους του σχολείου βρέθηκε χθες ο Διευθυντής και η Επιτροπή της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος και Αριστείδης Παππάς και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα - Ζαράχη. Επίσης στο σχολείο βρέθηκε και ο ανάδοχος που εκτελεί έργα σε σχολικές μονάδες του Δήμου και θα προχωρήσει άμεσα σε εργασίες αποκατάστασης του συγκεκριμένου συγκροτήματος όπως και άλλων όπου προκλήθηκαν ζημιές στο διάστημα των καταλήψεων.
Ο κ. Αρλέτος σε δηλώσεις του τόνισε ότι από την καταγραφή που έγινε προκύπτει ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές ζημιές. «Ήδη έχει δοθεί εντολή στον ανάδοχο που έχουμε για την συντήρηση των σχολείων και προχωρά στην αποκατάσταση όλων των ζημιών ώστε να γίνει εφικτή η άμεση επαναλειτουργία των σχολείων. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες», τόνισε σε δηλώσεις του.
Στην ίδια ανακοίνωση του Δήμου σημειώνεται ότι «οι σχολικές καθαρίστριες κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για τον καθαρισμό των σχολείων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνέδραμε και η Υπηρεσία Καθαριότητας».

Το Λύκειο Ελεούσας
Εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί και το Λύκειο Ελεούσας (φωτό), όπως αποκάλυψε χθες με ανάρτησή του στο Facebook ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ζίτσας Φώτης Ράρρας.
Όπως έγραψε, «σίγουρα αυτοί που κατέστρεψαν το Λύκειο Ελεούσας δεν είναι μαθητές. Με εκδικητική μανία και μίσος συμπεριφέρθηκαν έτσι, σε ένα στολίδι της σχολικής κοινότητας του Δήμου μας, σε ένα σχολείο το οποίο είναι από τα καλύτερα σε επιδόσεις στην Περιφέρεια και όχι μόνο». Ανεξαρτήτως πάντως του ποιος… διέλυσε το σχολείο, οι φθορές προκλήθηκαν σ’ αυτό με αφορμή την κατάληψή του και θα μπορούσαν κι εδώ να αναζητηθούν ευθύνες. Ήδη ο Δήμος Ζίτσας κατέγραψε τις ζημιές με τον κ. Ράρρα να τονίζει πως άμεσα το σχολείο θα καθαριστεί και θα απολυμανθεί.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ