Προκαταβολικά έως το τέλος του έτους θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης

on .

EPIDOMA PETRELAIOY

• Μπορεί η προσοχή των πολιτών αυτή την περίοδο να είναι στραμμένη στην πορεία της πανδημίας, ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού τους βρίσκεται και το θέμα της θέρμανσης, μιας και ήδη έχουμε μπει στον δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου. Ο καιρός, προς το παρόν, τουλάχιστον είναι σύμμαχος, αν και δεν αργεί να υπάρξει ραγδαία μεταβολή της θερμοκρασίας και από τα κοντομάνικα να βγουν στην επιφάνεια τα μπουφάν και τα παπλώματα.
Σε 8 μέρες (15 Οκτωβρίου) θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να τοποθετούν την τιμή του στα 0,80 ευρώ το λίτρο.
Βέβαια, σημαντική βοήθεια στα νοικοκυριά αναμένεται να δώσει και το επίδομα θέρμανσης, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται να χορηγηθεί στους δικαιούχους έως το τέλος του έτους, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
Έτσι, το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στο επίδομα. Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών με ένα επίδομα θέρμανσης ανεξάρτητα από το είδος της ενέργειας που καταναλώνουν.
Ως προς τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι είναι οι κλιματολογικές συνθήκες και τα εισοδήματα.
Σημειώνεται πως έως σήμερα επιδοτούνταν στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε ακίνητο, αλλά και την επιφάνειά του.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς Δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες.
Οι γεωγραφικές ζώνες προσδιορίζονται ως εξής:
ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Web Baner Antigoni