Φθίνουσα πορεία ακολουθούν οι καταλήψεις στην Ήπειρο!

on .

SXOLEIO LOYKETO

• Φθίνουσα πορεία ακολουθεί ο αριθμός των σχολείων στην Ήπειρο που παραμένουν υπό κατάληψη έπειτα από τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας για αναπλήρωση χαμένων ωρών τα Σάββατα, σε αργίες και γιορτές, αλλά και τον αποκλεισμό από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση όσων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με παράλληλη «χρέωση» απουσιών.
Αυτό παρά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων που έλαβε το Σάββατο η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Αθήνας. Στο μεταξύ, στάσεις εργασίες ξεκίνησαν χθες οι καθηγητές αντιδρώντας στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης!

Φθίνουσα πορεία
Αισθητά μειώθηκαν τα υπό κατάληψη σχολεία στην Ήπειρο, τα οποία από 33 που ήταν την περασμένη Παρασκευή, έπεσαν χθες στα 13! Πρόκειται για πέντε σχολεία στην Άρτα, τρία στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία και δύο σχολεία στην Πρέβεζα.
Αντίστοιχη φθίνουσα πορεία παρατηρήθηκε και πανελλαδικά και συνδέεται με τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας ότι θα αναπληρωθούν πάση θυσία οι χαμένες διδακτικές ώρες και πως στα κλειστά σχολεία θα εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεκπαίδευσης από την οποία αποκλείονται οι μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις, οι οποίοι θα λαμβάνουν και απουσίες.
Πάντως, συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών της Αθήνας. Μάλιστα, οι μαθητές κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του μέτρου των απουσιών κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των μαθητών, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει συνάντηση μέσω διαδικτύου με Συντονιστικές Επιτροπές σε όλη την Ελλάδα.

Καταμέτρηση ζημιών
Με το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων θα καταστεί δυνατό να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί τις ημέρες των καταλήψεων, τουλάχιστον σε ορισμένα από αυτά. Ήδη οι εικόνες που αντίκρισαν οι καθηγητές επιστρέφοντας χθες το πρωί σε Λύκειο της πόλης όπου έληξε η κατάληψη είναι αποκαρδιωτικές. Μέχρι και εσωτερικές τοιχοποιίες ισοπέδωσαν οι βάνδαλοι, σύμφωνα με το «Epiruspost.gr», ενώ παράλληλα έσπασαν τζαμαρίες, πόρτες και διέλυσαν τμήμα από τον εξοπλισμό του κτιρίου. Τις ζημιές θα κληθεί να επισκευάσει ο Δήμος Ιωαννιτών σε μία εποχή που τα οικονομικά του είναι ιδιαίτερα «στενά»!

Τρίωρες στάσεις…
Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις προχώρησαν από χθες οι καθηγητές. Πιο συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει ως την Παρασκευή σε τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 8 ως τις 11 το πρωί, καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, έχει καλέσει τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν άμεσα συμπληρωματικές στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι για τις ίδιες ημέρες για τα ημερήσια σχολεία και αντίστοιχα στάσεις εργασίας για την πρώτη βάρδια των εσπερινών σχολείων, με τις ΕΛΜΕ να καλύπτουν τη δεύτερη βάρδια.
Η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει να ζητήσει και από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει άμεσα απεργία - αποχή ως απάντηση στη σχετική υπουργική απόφαση και κάθε διαδικασία τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία. Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, το υπουργείο Παιδείας «προσπαθεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε καταδότες των μαθητών τους. Είναι αυτονόητο ότι κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να παίξει ένα τέτοιο ρόλο».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ