Ψηφιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Ζωσιμαία

on .

zosimaia

• Tην υλοποίηση των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας για τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 συνεχίζει η «Βιβλιοθήκη Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων.
Τα προγράμματα σχεδιάστηκαν και θα υλοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Skype, Zoom) με διαδικτυακές δραστηριότητες και παιχνίδια. Πρόκειται για τα ακόλουθα:
- Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Κοντά στους Γλυκήδες» (Γυμνάσιο). Πρόκειται για μία έκδοση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης. Ένα αφήγημα, με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για τις τυπογραφικές διαδικασίες ελληνικών βιβλίων στα τέλη περίπου του 17ου αιώνα. Οι μαθητές θα ακούσουν την ιστορία του Λάμπρου, του ήρωα του βιβλίου. Θα τον ακολουθήσουν σε μία διαδρομή από τα μέρη του, στη Βενετία όπου εκεί θα εργαστεί στο τυπογραφείο των Ηπειρωτών Γλυκήδων. Από το κείμενο θα αναδυθούν οι έννοιες της προσφοράς, της ευεργεσίας καθώς και η δύναμη του ανθρώπου να σταθεί και να εξελιχθεί στις συνθήκες που προκύπτουν. Αφήγηση και παιγνιώδη μάθηση, εμπέδωση με διαδικτυακά παιχνίδια (γνώσεων, μνήμης, κρυπτόλεξο).
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τι μου λείπει;» (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό). Με αφορμή το παραμύθι «Ο μικρός βασιλιάς των λουλουδιών» της Κβέτα Πατσοφσκά οι μαθητές θα δουν τις φιγούρες του παραμυθιού να ζωντανεύουν και θα ακολουθήσουν το βασιλιά στη διαδρομή του για την αναζήτηση της πριγκίπισσας. Θα σκεφτούν τι λείπει στον καθένα και τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν αυτό που τους λείπει και να αναρτήσουν τη ζωγραφιά τους σε ταμπλό του σχολείου ή να την αφήσουν στη βιβλιοθήκη μας ή να τη στείλουν στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Θα φτιάξουν το δικό τους λουλούδι από τον κήπο του βασιλιά και θα παίξουν με διαδικτυακά παιχνίδια.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αν η αγάπη δεν είχε λόγια» (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό). Τα πράγματα είναι πάντα όπως φαίνονται; Είμαστε ανοιχτοί στο διαφορετικό και το απρόβλεπτο; Μία αλληγορική, πολυεπίπεδη ιστορία για την υπέρβαση των στερεοτύπων (χαρακτήρων, σχέσεων, συμπεριφορών), το δικαίωμα της επιλογής αλλά και τη δύναμη της αγάπης. Με αφορμή το βιβλίο της Béatrice Rodriguez «Η αρπαγή της κότας» (Εκδόσεις Ηλίβατον, 2008), ο κάθε μαθητής θα κάνει την προσωπική του ανάγνωση με οδηγό τη φαντασία του.

Κύκλος αφηγήσεων
Παράλληλα, συνεχίζεται ο κύκλος αφηγήσεων παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους της ενότητας «Όσα τόσα κι αν γενούν, παραμύθια πάντα θ’ αρχινούν». Οι αφηγήσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
• Πληροφορίες: Γραμματεία Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης 26510-72863 (κα Λαγού Αρετή και κα Μούσιου Πολυξένη, υπεύθυνες εκπαιδευτικοί).